Geregeld staan er platsnuitjes uit Spanje ter adoptie. Verschillende organisaties ter plaatse bekommeren zich om de in de steek gelaten honden en zoeken nieuwe gezinnen in België en Nederland. Een van die organisaties is ACE | SHIN.
In 2010 volgden de programmamakers van Fides Videoproducties twee weken lang de werkzaamheden van Fabienne en haar team. De documentaire met de passende titel ‘Spaanse Hondenhel’ geeft een goed beeld van de dagelijkse gang van zaken waar ACE | SHIN mee te maken heeft. Met verborgen camera’s filmden zij het leven in Perera’s, de dodingstations, trokken de campo’s in waar de jagers wonen met hun jachthonden diep verstopt in de velden. De waarheid achter de schattige puppy’s in de etalage van de luxe winkelcentra en nog veel meer.
De voorbije jaren werden er al heel veel platsnuitjes geadopteerd via ACE | Shin. Wij lichten één verhaaltje eruit dat ons altijd is bijgebleven.
Zigeunertje Bully

“Een zigeunerfamilie die hem steeds agressief behandeld had, dumpte Bully in een dodingsstation. Hij werd gered maar was onmogelijk om aan te raken… Sinds Napoleon mij (cfr. Fabienne, stichtster van ACE) adopteerde, was mijn liefde voor Franse Bulletjes geboren en gebleven… Daar zat hij in zijn dodencel,… Hij was zo agressief dat je wel twee keer moest nadenken voor je aan hem begon, maar hij ging uiteindelijk met me mee… Onze vriendschap was dan ook onvoorwaardelijk gesloten. Ook in de refugio was hij een apart heertje…
Niemand durfde Bully echter adopteren, en nadat hij op een dag de vader van een student een beetje op een bijzondere plek beet, werd hij verbannen naar de kliniek. Hier werd hij de mascotte van onze kliniek, onze dierenarts vond het top, want met Bully voor de deur kwam je zomaar niet binnen. En zo bleef hij al die tijd aan onze kliniek, onze grote bewaker en bodyguard!
En toen, toen mocht hij op een dag toch naar zijn eigen huis,… Lieve mensen durfden het aan met Bully, en vandaag, 8 jaar later, is hij nog steeds hun grote lieveling,… Hij leeft zelfs samen met een varkentje en zijn adoptie ouders zijn dol op hun Bully!”
Wie is ACE | Shin?
Stichting A.C.E. (Animal Care Espana) zet zich al meer dan 21 jaar in voor deze misdeelde dieren en is inmiddels uitgegroeid tot het grootse opvangcentrum van Zuid-Spanje. A.C.E. vangt verwaarloosde en mishandelde honden op en geeft hen een kans op een waardig bestaan door middel van een succesvol internationaal adoptieplan. Ruim 15.000 honden hebben dankzij A.C.E. hun gouden mandje gevonden in o.a. Nederland, België, Engeland, Oostenrijk, Duitsland en Denemarken.
Hun doelen:
- Ernstige verwaarlozing en dierenleed in Spanje onder de aandacht blijven brengen
- Strijden voor betere wet- en regelgeving ten behoeve van dierenleed
- Hondenverkoop in winkelcentra, stranden en markten aan banden leggen
- Voorlichting over verplichte castratie/sterilisatieprogramma’s
- Verbetering van voeding, medische zorg en euthanasiebeleid van de dodingstations
- Opzetten van voorlichtingscampagnes op Spaanse scholen
Waar vind je ACE | SHIN?
De organisatie is verdeeld over twee opvanglocaties in Zuid- Spanje:
- Protectora de Animales in Mijas Costa onder leiding van Fabienne Paques en Ton van den Broek
- Protectora de Animales in Algeciras onder leiding van Paky Borrego Galafate
Gezamenlijk bieden zij onderdak en zorg voor ongeveer 650 honden. Van ernstig mishandelde en getraumatiseerde honden, puppy’s die in dozen of vuilcontainers zijn gevonden, overbodige, aangereden en afgedankte honden, straathonden, jachthonden die aan een wisse dood wisten te ontsnappen, uitgeserveerde fokteefjes en achterblijvers van mensen die verhuizen en de hond achterlaten.
Dodingstations
Naast de honden die aan de poorten van de opvang worden aangeboden, koopt ACE | Shin ook honden vrij uit de vele dodingstations (Perrera´s) in de regio Zuid-Spanje. Deze dodingstations zijn door de Spaanse overheid aangesteld om de ‘overlast’ van honden aan te pakken. Honden worden willekeurig op straat gevangen en naar een Perrera gebracht. Als er binnen de tien dagen niemand de hond opeist, worden ze afgemaakt. Omdat de Perrera geld verdient aan het doden van de hond moet Fabienne, om de hond de kans op een toekomst te geven, de Perrera meestal betalen. Deze bedragen liggen tussen de € 35 en € 75 per hond.
Heb jij ook een hondje geadopteerd uit Spanje en wil je je ervaringen delen? Dat kan, via het formulier onderaan dit artikel.
Wij hebben een hondje uit het zuiden van Spanje, die rondzwierf op straat. Het is de liefste en fijnste vriend die er bestaat. Hij is zo dankbaar en lief en geniet echt van het gezinsleven. Onze kinderen kunnen hem nooit meer missen.