Tv-reeks ‘Chiens et Chats Sans Collier’

Volg het reilen en zeilen in het Waalse asiel Sans Collier dat dagelijks zo’n 200 dieren verzorgd. Beleef samen met hun mooie adopties maar ook pijnlijke afstanden. Een emotionele kijk achter de schermen van het meest vooruitstrevende asiel van Wallonië!

Asiel Sans Collier vaste waarde

Sans Collier, dat sinds 1972 een vaste waarde is in de provincie Waals-Brabant, opereerde vele jaren vanuit hun asiel in Chastre maar dat was dringend aan vernieuwing toe. Zij vonden in Perwez een groot stuk grond en bouwden er een gloednieuw asiel dat begin 2018 ingehuldigd werd.

“Jaarlijks vangen we meer dan 1500 honden en katten op en voeren meer dan 1000 controles uit!”

Sebastien De Jonge, directeur

Sans Collier vangt permanent een tweehonderdtal honden en katten op en beschikt daarvoor over een infrastructuur van 6000m²! Iedere dag komen er zo’n 4 nieuwe dieren binnen. Ze hebben een no-kill beleid en zullen nooit euthanaseren tenzij het medisch gezien niet anders kan. Ook zijn ze een sterke waarde in het sensibiliseren van het publiek rond dierenwelzijn en de noden van dieren en proberen ze voortdurend politieke druk uit te oefenen om de wetten rond dierenwelzijn te verbeteren!

Succes van de tv-reeks

De eerste aflevering ‘Chiens et chats Sans Collier’ werd uitgezonden in december 2017. Ondertussen zitten er al 5 seizoenen op en is de reeks een echt succes, zowel qua kijkcijfers maar ook voor het asiel. Zo ervaren ze veel meer bezoekers, adopties én kregen ze heel wat extra vrijwilligers.

Sinds de verhuis konden ze jaarlijks rekenen op 20 000 bezoekers in plaats van de 5000 bezoekers die ze in Chastre over de vloer kregen.

“We hebben nu 150 vrijwilligers tegenover 90 in Chastre. De deur staat altijd open. Als mensen graag willen helpen, mogen ze steeds vrijwilliger worden. Je moet alleen maar 18 jaar zijn en een kleine interne vorming volgen.”

Sebastien De Jonge, directeur

Toekomstplannen Sans Collier

Behalve een verdere uitbreiding van het huidige asiel om o.a. nog meer katten op te kunnen vangen en een groter speelveld te kunnen voorzien voor de honden zit er ook nog een heel speciaal project in de pijplijn.

Op de plek van het oude asiel in Chastre wordt er druk gebouwd aan een gespecialiseerd centrum waar oude en gehandicapte dieren ofwel speciale zorgen en rehabilitatie kunnen krijgen ofwel hun vaste thuis kunnen vinden.

Ook wordt er plaats voorzien voor de opvang van dieren van mensen die tijdelijk in financiële problemen zitten. Voor een symbolisch bedrag kunnen hun dieren dan tijdelijk opgevangen worden in het asiel.

Sans Collier hoopt de bouw van dit gespecialiseerd asiel rond te hebben tegen eind 2021, begin 2022.

Meer informatie over dit project kan je hier terugvinden.

Kijk mee achter de schermen

Je kan voorlopig nog steeds de 5 afleveringen van seizoen 5 online bekijken! Zeker de moeite waard! Wij kunnen alvast niet wachten op een, hopelijk, 6de seizoen!

Geef een reactie