15 weetjes over de Brusselse Griffon

De Brusselse en Belgische griffon alsook de petit Brabançon zijn, ondanks dat het Belgische rassen zijn, redelijk onbekend. In Amerika zijn ze momenteel erg populair. Heel af en toe staat er bij ons eens eentje ter adoptie. Maak kennis met deze 3 varianten van dit kleine griffonras aan de hand van volgende wist-je-datjes!

Mooie griffon op de vloer

Wist je dit over de Brusselse griffon?

1. De Brusselse griffon of het ‘Smousje’ zou ontstaan zijn door de kruising van de Duitse Affenpinscher en een Belgische straathond.

Duitse Affenpinscher
Een Duitse Affenpinscher

2. In het begin van de 19de eeuw werden de Smousjes in de Brusselse koetsenstallen ingezet om te helpen ratten en ander ongedierte weg te houden. Zo werden ze de metgezellen van de koetsbestuurders. Er wordt gezegd dat ze op de koets bleven om te waken over paard en koets terwijl de koetsbestuurder op café ging.  Ze kregen ook soms de naam Griffons d’Ecurie (Ecurie is Frans voor paardenstal).

3. Toen de tweede Belgische koningin Marie-Henriette halverwege de 19de eeuw het Smousje ontdekte en als huisdier nam werd hij naar koninklijke elite verheven en waren zijn dagen als rattenvanger voorbij. Talrijke hondjes werden naar het buitenland geëxporteerd en hebben bijgedragen aan de verspreiding en populariteit van het ras.

Koningin Marie-Henriette met haar Brusselse Griffon
Koningin Marie-Henriette met haar Brusselse Griffon

4. Een voorbeeld van hoe het ras er lang geleden uitzag, werd in 1434 reeds afgebeeld in een schilderij van de Vlaamse schilder Van Eyck.

Schilderij van Van Eyck met een soort van Smousjeshond
Schilderij van Van Eyck met een soort van Smousjeshond

5. In 1883 werden de eerste Griffonnetjes ingeschreven in het LOSH (Livre des Origines Saint Hubert). Op 27 januari 1889 werd op de Grote Markt te Brussel de Club du Griffon ­Bruxellois opgericht. In 1910 werden de eerste Griffonnetjes in de American Kennel Club geregistreerd.

6. Het ras had bijna de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar er waren gelukkig nog enkele exemplaren om opnieuw mee te fokken. Ze werden in de 19de eeuw gekruist met de King Charles Spaniel en de Mopshond. Daardoor kregen ze een zwarte en korte beharing en zo werd het huidige rastype gedefinieerd. Het ras is in aantal ondertussen weer toegenomen, maar het blijft een zeldzaam hondenras. Vooral de zwarte Belgische griffon, die het laatst werd gekruist, zie je het minst.

Toy King Charles Spaniel en Brusselse griffon
The book of dogs; an intimate study of mankind’s best friend (1919) – The National Geographic Society

7. In de Verenigde Staten werden ze in de jaren 90 erg populair, onder andere door de verschijning van een Brusselse griffon in de film “As Good as it Gets”. Zijn rol werd trouwens vertolkt door 6 verschillende honden! Ook in de serie Spin City zie je een petit Brabançon en in de serie Mike & Molly heeft Mike’s moeder een Brusselse griffon kruising.

8. De Ewoks uit Star Wars zouden geïnspireerd zijn op een foto van de Brusselse griffon van de producer George Lucas.

9. De Brusselse griffon, de Belgische griffon en de petit Brabançon kunnen allemaal in één nestje geboren worden. Verder kunnen hun formaten erg variëren binnen een nestje.

10. Hun gewicht varieert van 3,5 kg tot 6 kg en hun hoogte ligt op ongeveer 24 cm voor het kleine formaat en 28 cm voor het grotere formaat.

11. Griffonnetjes worden tussen de 12 en 15 jaar. Ze zijn gevoelig voor onder andere volgende aandoeningen: heupdysplasie , patella luxatie, progressieve retinale atrofie (een oogziekte), staar en syringomyelia (een neurologische aandoening).

12. De Brusselse Griffon en de Belgische Griffon zijn ruwharig en onderscheiden zich door hun kleur. De Brusselse griffon is rood van kleur en de Belgische griffon zwart of zwart en tan. Het Klein Brabandertje (of petit Brabançon) daarentegen heeft een korte vacht en dezelfde kleuren als de griffons, met een zwart masker.

13. De twee ruwharige Griffons hebben een snor en een baardje die af en toe een trimbeurt vereisen.


14. Deze kleine gezelschapshondjes zijn erg vriendelijk, rustig, waakzaam, intelligent, fier en enorm gehecht aan hun baasje. Ze vinden het heerlijk om in de belangstelling te staan. Het zijn ideale hondjes voor in de stad of in een appartement. Ze houden wel van hun dagelijkse wandeling.

15. Ze trekken de aandacht door hun expressief snuitje: “the resting bitch face” of “grumpy dog”.

Geef mij meer!

Kan je niet genoeg krijgen van deze komieke hondjes? Volgende Instagramprofielen zijn leuk om volgen!

Donaat Deriemaeker is een voormalig Vlaams televisiepresentator. Hij heeft meerdere griffonnetjes die je kan volgen op zijn Instagram.

Geef een reactie