De kennismaking van je eigen hond met een nieuwkomer is een erg spannend moment. Omdat mensen vaak niet goed weten hoe ze dit toch wel cruciale moment moeten aanpakken, proberen we in dit artikel een soort plan van aanpak naar voor te schuiven.
Honden zijn roedeldieren. Wanneer je besluit een hond erbij te nemen, bepaal jij die roedel en is het dan ook aan jou om de harmonie van die roedel in goede banen te leiden. De nieuwe hond zal de bestaande hiërarchie binnen de roedel verstoren. Het zal dan ook tijd nemen vooraleer de oude en de nieuwe hond hun eigen plekje in de roedel hebben afgestaan of opnieuw opgeëist.
Soms verloopt de kennismaking super relax en accepteren de honden vrijwel direct hun nieuwe plek in de roedel. Soms is daar ook helemaal geen kennismaking op neutraal terrein voor nodig. Ze komen je huis binnen en worden meteen geaccepteerd. Maar het kan ook gebeuren dat zowel de nieuwe hond als je andere hond(en) zich onzeker gaan voelen door de verandering, dat ze hun territorium gaan verdedigen of gewoon willen domineren. Daarom is het best dat je de tips in dit plan probeert te volgen.
Situering kennismaking
We gingen uit van een ‘ideale situatie’. Niet alle stappen of tips zullen dus toepasbaar zijn in jouw situatie en met jullie honden. Dat is niet erg. Ook op andere manieren kan je vast tot een goed resultaat komen, met het in acht nemen van de tips die verder besproken worden.
We gingen er ook van uit dat beide honden vriendelijk zijn in de omgang met andere honden. Is dit niet zo, dan haal je er best een gedragstherapeut bij die jullie in dit proces kan bijstaan. De situatie moet ten allen tijde veilig blijven voor de honden en voor jullie als baasjes.
Adopteer je via een asiel of rescue, laat je dan door hun bijstaan. Zij hebben vaak al een neutrale ruimte en observeren samen met jou de signalen die beide honden geven.
Hieronder vind je een aantal tips en stappen voor een geslaagde eerste kennismaking.
Voor de kennismaking
Zorg dat je een aparte mand en eet- en drinkbakken hebt voor de nieuwe hond (of haal dit vlak na een positieve ontmoeting in huis)
Zorg dat je huis en tuin goed opgeruimd zijn. Je kan nu denken “wat doet dat er toe?” maar als je hond (of de nieuwe hond) erg bezitterig is, dan kan hij alles wat rondslingert willen gaan claimen met meteen clashende ruzies tot gevolg. Haal dan ook zeker alle speeltjes, botjes, en zijn eetbakje (voorlopig) weg.
Zorg ook dat je weet hoe je het zal aanpakken eens de nieuwe hond er is. Waar krijgen ze elk hun plekje? Hoe ga je ze, indien nodig, van elkaar scheiden? Heb je daar al een bench of hekje voor voorzien? Of is er een kamer waar niets beschadigd kan worden en waar een van de honden tijdelijk in kan ondergebracht worden als jullie van huis zijn?
Kent je hond de basiscommando‘s? Dit zal het hele proces vergemakkelijken. Probeer ervoor te zorgen dat je hond het commando ‘zit’, ‘hiel’/’aan de voet’ en ‘hier’ kent. Zo is het makkelijker om je hond rustig of bij je te houden tijdens de ontmoeting(en).
Het is verder een goed idee om eerst eventjes met je eigen hond in de buurt van de afgesproken plaats te wandelen. Zo is je hond al wat moe en is de eerste adrenaline van “yay een uitstapje/wandeling” al wat weggeebt. Als het baasje van de andere hond dit ook kan doen is dat een plus. Dit is echter in veel gevallen niet mogelijk.
Tijdens de kennismaking
Een gemeenschappelijke wandeling is vaak het ideale scenario voor een eerste kennismaking. De wandeling zelf met beide honden hoeft echt niet lang te duren. Een vijf à tiental minuten kan al genoeg zijn. Navenant hoe de kennismaking vlot kan je kiezen of je deze wandeling nog een paar keer samen wilt herhalen om de honden meer tijd te geven om aan elkaar te wennen voor ze effectief samen naar huis gaan of de wandeling een andere keer te herhalen.
Bij de eerste ontmoeting is het altijd aangeraden om de honden te laten kennismaken op een neutraal terrein. Dit wil zeggen een plaats die beide honden niet als hun territorium zien. Niet hun vaste park/bos/tuintje waar ze geregeld komen en markeren. Dit neemt al heel wat agitatie weg over mogelijke indringers op wat ‘hun’ territorium is.
Heeft de nieuwe hond geen begeleider die dit proces mee kan uitvoeren? Neem dan een partner of vriend mee die de nieuwe hond kan aanlijnen en begeleiden.
Heb je meerdere honden? Geef de nieuwe hond dan de tijd om je eigen honden één voor één te leren kennen. Als er meerdere honden tegelijk met elkaar kennismaken kan dit te overweldigend zijn voor de nieuwe hond.
Geef de honden rustig de tijd om de kat uit de boom te kijken. Zorg voor voldoende bewegingsruimte. In tegenstelling tot mensen die elkaar bij de eerste ontmoeting recht aankijken en begroeten, draaien honden liever eerst even om elkaar heen om niet bedreigend over te komen. Een directe benadering kan tot agressie leiden. Tijdens een gezamenlijke wandeling lopen ze dan ook naast of achter elkaar en is er geen rechtstreeks oogcontact.
Dé manier bij uitstek bij honden om elkaar beter te leren kennen is door aan elkaars plasje of anaalklieren te ruiken. Zo ontdekken ze al veel over de andere hond. Verstoor dit proces dus niet en geef ze hier ruim de tijd voor.
Hou ze ofwel beiden aan de leiband ofwel beiden los. Honden die los lopen voelen zich vrijer want ze kunnen zelf het tempo en de manier van toenadering bepalen. Er ontstaan vaak problemen als één hond wel vast zit, en de ander niet.
Honden voelen jouw emoties aan en worden juist daarom ook angstig of nerveus. Blijf dus kalm en relaxed, dan is je hond dat ook.
Toont een van de twee honden dominantie of spelen ze te ruw, roep je hond dan terug bij jou en stap weg. Beloon je hond als hij goed naar je luistert. Stemverheffing en schreeuwen wakkert agressie en opwinding aan dus probeer dit te vermijden. Ga ook niet duwen of trekken aan de hond maar probeer je hond met je stem op kalme en positieve wijze af te leiden.
Onderstaande poster geeft een handig overzicht van de hondentaal.
Wil je verder lezen over het begrijpen van hondentaal? Bekijk dan de handige foto’s en filmpjes die Adaptil maakte.
Sommige honden kunnen bezitterig zijn over voedsel of speelgoed, neem dit dus niet mee naar de ontmoeting. Dit kan ook later in huis voor akelige ruzies zorgen. Zorg dus niet voor extra indrukken, de focus moet nu volledig liggen op het ontmoeten van de andere hond.
- Stap 1: Wandel met beide honden aangelijnd om elkaar heen maar met voldoende afstand. Je kan de leiband wat los laten hangen zodat je hond zelf beter de afstand kan bepalen.
- Stap 2: Wandel met beide honden aangelijnd steeds dichter om elkaar heen. Blijf in beweging.
- Stap 3: Is het neutraal terrein een goed afgesloten ruimte? En ging het initiële contact goed? Probeer de honden dan los te laten. Veel honden reageren anders als ze aan de leiband zijn dan als ze los zijn. Kan dit niet op het neutrale terrein, pas dit dan pas toe in een latere stap bij de thuiskomst. Hou voldoende afstand, te dicht bij beide honden staan kan sneller agressie oproepen.
Eenmaal thuis
Laat je eigen hond in huis en laat je nieuwe hond rustig de tuin verkennen. Haal je eigen hond erbij en herhaal stap 1 tot en met 3 in je tuin. Ging dit ook goed, laat je eigen hond dan in de tuin en je nieuwe hond rustig het huis verkennen. Herhaal dan ook stap 1 tot en met 3 in het huis. Zorg ervoor dat je eigen hond steeds als eerste naar buiten of naar binnen gaat als de honden samen zijn.
Laat je honden nooit alleen samen zonder dat je het 100% vertrouwt. Hou ze in aparte ruimten en werk eventueel met benchen (zet deze dan niet in elkaars zicht). Als de klik er is en de nieuwe hond kan blijven, zorg dan dat hij ook zijn eigen mandje en eet en drinkbakjes heeft! Dit kan je reeds voor de ontmoeting aanschaffen maar, niet wetende hoe deze afloopt, kan je deze ook pas na de geslaagde adoptie aankopen (of misschien overnemen van de vorige baasjes). Ook bij etenstijd zorg je best dat beide honden in het begin nooit vlak langs elkaar eten krijgen. Je zal vanzelf wel merken of er sprake is van baknijd, dan zal je ze permanent apart uit het zicht van elkaar moeten eten geven.
Blijf elke hond individuele aandacht geven zoals knuffelmomentjes of spelletjes zonder de andere hond, eens alleen gaan wandelen, … Ga zeker niet meer privileges gaan geven aan de nieuwe hond!
De tijd daarna
Hanteer de eerste dagen een vaste routine; dit helpt de honden aan elkaar te wennen.
Hou er ook rekening mee dat je nieuwe hond eerst tot rust moet komen na een waarschijnlijk stressvolle periode. Pas dan kan hij echt een band opbouwen met je hond(en). Als je al een stabiele en rustige hond hebt, kan zijn gedrag je nieuwe hond helpen sneller tot rust te komen.
Hou de honden in eerste instantie aan de lijn tijdens de wandelingen. Wandelingen helpen stress te verminderen en dit voorkomt teveel opwinding in huis dat tot gevechten zou kunnen leiden.
Blijf hun gedrag naar elkaar toe goed observeren. Ook vooral bij nieuwe situaties zoals wanneer de partner thuiskomt van het werk, of wanneer er bezoek langs komt, of als het etenstijd is, etc.
Als na vier weken er nog steeds veel spanning is tussen je eerste hond(en) en je nieuwe, raadpleeg dan een gedragstherapeut.