Veilig de winter door!

De dagen worden korter en de temperaturen buiten dalen. Het kan beginnen vriezen en sneeuwen. Met onderstaande tips kom je goed voorbereid de winter door!

He! Jij daar! Zie je ons nu wel?

Nu het ’s avonds al zo vroeg donker is, is het geen overbodige luxe om te zorgen dat zowel jij als je hond goed zichtbaar zijn voor het verkeer en andere wandelaars. Als het reeds donker is, kies dan een route die je al kent (of test hem eerst overdag) en probeer te kiezen voor verlichte voet- of fietspaden.

We sommen enkele hulpmiddelen op om goed gezien te worden:

  • Een reflecterend veiligheidsvestje voor je hond en/of jezelf want ook je eigen veiligheid op de openbare weg is belangrijk!
  • Halsbanden en riemen met reflectie strips. Het nadeel van reflectie strips is dat deze alleen goed zichtbaar zijn als er een licht op schijnt. Voor betere zichtbaarheid zijn er daarom ook halsbanden en riemen verkrijgbaar met reflecterende strips én een felle neonkleur. De gele neonkleur valt in combinatie met de reflectie strips beter op in het donker.
  • Halsbanden en riemen met LED-verlichting. Wandel je met meer dan 1 hond, dan is het handig om voor iedere hond een andere kleur van lamp te hebben. Je kan bijvoorbeeld voor een prikje een extra aan te brengen halsband kopen bij de Action.
  • Een veiligheidslampje voor aan de halsband of het tuigje, maar je kan er ook eentje aan je jas bijvoorbeeld bevestigen.
  • Een zaklamp is verder ook een handig hulpmiddel om mee te nemen tijdens de wandeling. Je hebt tegenwoordig Flexi-lijnen met ingebouwde zaklamp. Deze handige lamp heeft wat weg van een zaklamp en schijnt een wit licht naar voren en een rood knipper licht naar achteren.
Flikkerlampje en reflecterend geel Julius K9 tuigje
Veilig naar buiten met je huisdier dankzij Bol.com
Herplaatser Fientje showt hier haar NEON Julius K9-hondentuigje en haar knap hondenjasje!

Een jas in de winter: overbodige luxe?

Omdat ik er van uit ga dat onze platsnuitjes allemaal lekker in huis leven het hele jaar door, zijn ze net als wij niet zo gewend aan het koude weer maar hebben er verder ook niet zo’n last van. In principe is een jas in de winter dus niet echt nodig. Doch de ene hond is de andere niet. Heb je het gevoel dat je hond al bibberend zijn wandeling doet, dan kan je kiezen voor een winterjasje. Ook als je hond gevoelig is voor een longontsteking of zwak of oud is en dus extra vatbaar dan kan je hond zeker baat hebben bij die extra bescherming.

Is mijn hond vatbaarder voor kou?

Of je hond vatbaarder is voor kou hangt af van verschillende factoren. We sommen ze hier op:

  • Rassen zoals bulldogs, boston terriers, mopshonden en boxers met een erg korte vacht of weinig ondervacht.
  • Honden met een kale buik.
  • Oude honden en zieke honden met een dunnere vacht van mindere kwaliteit. Zij kunnen hun temperatuur minder goed reguleren.
  • Honden die net uit warmere landen zijn gekomen en niet gewend zijn aan ons koudere klimaat. De vacht heeft nog geen tijd gehad om zich aan te passen.
  • Pups met een vacht die nog anders is dan die van volwassen honden.
  • Honden met een huidprobleem met een vacht van slechte kwaliteit.

Wat voor jasjes zijn er?

Je hebt allerhande soorten jasjes: fleece, thermisch, waterafstotend, winddicht, waterdicht… Zorg ervoor dat het jasje nauw aansluit en meteen waterafstotend is. Op deze manier kan de lichaamswarmte goed vastgehouden worden. Let wel dat je hond nog makkelijk en vrij kan bewegen in zijn jasje anders zal hij vast ook weinig stappen zetten. Laat je hond nooit zonder toezicht met de kleding aan. Ze kunnen zich kwetsen als ze het proberen uit te doen of ergens vast aan komen te zitten.

Bekijk het aanbod warme hondenjasjes op bvb. Bol.com 

Hoe zit het met regen?

Bescherming tegen regen is over het algemeen niet nodig gezien hun vacht de beste bescherming biedt. Enkel bij bepaalde huidaandoeningen kan het toch aangeraden zijn. Houdt je hond echter helemaal niet van regen dan kan een jasje ze wel meer plezier geven bij een regenwandeling. Je hond blijft natuurlijk ook net iets properder als de vacht niet vol modder hangt.

Tijd voor sneeuwpret! Of toch niet?

Veel honden happen enthousiast naar sneeuw en eten het ook op. Een beetje sneeuw kan geen kwaad maar als ze teveel sneeuw binnenkrijgen kan het maag- en darmklachten opleveren zoals misselijkheid, diarree, braken en in sommige gevallen zelfs een maagkanteling. Zorg dus voor voldoende afleiding tijdens het spelen en blijf opletten.

Rassen met een lange vacht zoals pekineesjes of Japanse chins kunnen vastgevroren stukjes sneeuw en ijs tussen hun voetzooltjes krijgen. Om dit te voorkomen kan je best de vacht tussen de tenen kort knippen voordat je de sneeuw in gaat. Achteraf spoel je de pootjes af met lauw water en droog je ze goed. Trek nooit aan samengeklitte vacht!

Op ontdekking in de sneeuw is leuk, maar niet te lang 🙂

Opgepast met strooizout

Honden kunnen brand- en irritatieplekken op hun voetzolen krijgen door strooizout. Probeer dan ook zoveel mogelijk plekken waar gestrooid is te vermijden tijdens een wandeling.

Je kan ook vaseline of speciale potenwax op de voetzooltjes smeren. Dit zorgt ervoor dat het zout minder goed hecht aan de voetzolen. Spoel de voetzolen na de wandeling af met lauw water en droog ze met een handdoek.

Heeft je hond geïrriteerde of beschadigde voetzooltjes? Dan zijn speciale schoentjes voor honden eventueel een optie. Maar opgelet, ze zijn dit niet gewend en het zal dus in het begin erg onwennig lopen.

Strooizout is ook gevaarlijk als honden het binnenkrijgen doordat ze aan de sneeuw of aan de poten likken. Van het zout dat in de maag terecht komt, kan je hond misselijk worden of diarree krijgen. Een aantal milligram per kilogram lichaamsgewicht van de hond is dodelijk. Kleine hondjes hebben dan ook niet veel nodig om er aan te sterven.

Giftige antivries

Wees voorzichtig met antivries en berg het zodanig op dat huisdieren er niet bij kunnen. Antivries is namelijk erg giftig! Antivries bevat ethyleenglycol en is zoet van smaak. Hierdoor likken honden het maar al te graag op. Je hond kan dan gaan braken en neurologische verschijnselen vertonen. Na verloop van tijd zullen depressie, epileptische aanvallen en nierfalen optreden met in ernstige gevallen de dood tot gevolg. Bij het vermoeden van antivriesvergiftiging, neem je dan ook direct contact op met je dierenarts.

Bevroren vijvers, zwembaden en sloten

Let er op dat je hond niet zomaar een bevroren vijver, zwembad of sloot op kan gaan. Door de gladheid kunnen honden hun gewrichten, spieren en pezen blesseren. Daarnaast bestaat er het gevaar dat de hond door het ijs zal zakken, met gevaren als onderkoeling of verdrinking tot gevolg. Zowel in de zomer als in de winter laten er ieder jaar weer heel wat platsnuiten het leven omdat ze meteen naar de bodem zakken of er zelf niet uit geraken. Scherm een vijver of zwembad dus zeker goed af voor je honden.

Onderkoeling

In België en Nederland hebben we in de winter gelukkig nooit last van extreem koude temperaturen en zitten onze platsnuitjes lekker warm in huis! Doch, blijf waakzaam na wandelingen of als ze buiten gespeeld hebben of nat zijn geworden.

Laat een natte hond nooit buiten in de kou. De natte vacht isoleert niet meer waardoor de hond erg snel zal afkoelen.

Hoe koud is te koud?

Hoe herken ik onderkoeling?

  • Rillen
  • Hond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact
  • Problemen met ademhalen
  • Zwakke hartslag

Hoe meet ik de lichaamstemperatuur?

De lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal gesproken tussen de 38 °C en 39 °C. Door inspanning en stress kan dit snel oplopen met een halve tot een hele graad, en door kou kan de temperatuur juist snel dalen. Wanneer de temperatuur onder 37.5 graden zakt en je hond afwijkend gedrag begint te vertonen, dan neem je best contact op met je dierenarts!

De lichaamstemperatuur van je hond meet je het beste met een digitale thermometer voor mensen die je, eventjes ongemakkelijk voor beiden, achter inbrengt tot de thermometer biept.

Nog een stapje verder dan onderkoeling is als je hond bevriezingssymptomen begint te tonen. De huid is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen. De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten.

Wat doe ik bij onderkoeling of bevriezingsverschijnselen?

  • Breng de hond zo snel mogelijk naar een warme omgeving
  • Laat de hond iets warms drinken
  • Geef de hond suiker om energie binnen te krijgen
  • Pak de hond warm in met dekens en gebruik eventueel warmwaterkruiken
  • Bel meteen met je dierenarts en volg hun verdere instructies

Wat vindt jouw hond van de winter en sneeuw? Laat het ons weten via het formuliertje onderaan dit artikel.

Geef een reactie