Dossier: de stofzuiger in de strijd tegen hondenhaar!

Scheten laten, snurken, gekke bekken trekken… ze kunnen er wat van. Maar ook je hele huis en je kleding vol haren achterlaten, daar zijn ze erg goed in! Enneuh… in vechten met dat denkbeeldige luidruchtige monster van een stofzuiger!

Naar aanleiding van een vraag over de zoektocht naar een nieuwe stofzuiger, verzamelden we de mening van onze groepsleden. Welke stofzuiger verkiezen zij voor al het hondenhaar? De uitkomst daarvan lees je hier. Wil je graag zelf meegeven welke stofzuiger jij gebruikt (en waar je tevreden van bent) dan kan dat via de poll op het einde van dit artikel.

Zit jouw stofzuiger ook geregeld verstopt? Heb je amper zuigkracht? Is de draadloze stofzuiger steeds plat als je hem nodig hebt? Misschien is het tijd voor een nieuwe? We bekijken de criteria in de zoektocht naar een geschikte stofzuiger voor al dat hondenhaar én eindigen met de voorkeuren van onze groepsleden!

Laten we beginnen bij het begin, en met de eerste keuze die je zal moeten maken als je kiest om een nieuw toestel aan te kopen…

Ga ik voor een sledestofzuiger of een steelstofzuiger?

Sledestofzuigers

De gewone sledestofzuigers zijn enorm veelzijdig. Je kan gemakkelijk overal bij. Waar moet je bij stilstaan los van de punten die in dit artikel worden aangehaald? Een voldoende lange stroomkabel en een goede HEPA-filter!

Ten huize Nathalie doen de stofzuiger en vloerreiniger overuren!

Ga je voor dit type stofzuiger, dan sta je meteen voor de volgende keuze:

Wil ik een stofzuiger met zak of zonder?

We sommen in het kort de voor- en nadelen op.

Met zakZonder zak
VoordelenDe stofzak dient als filter en houdt veel stof, huismijt en pollen in de zak. Dit zorgt voor een schonere uitblaaslucht.
Het vervangen van de stofzak is eenvoudig en hygiënisch.
Meer opvangcapaciteit, dus minder vaak legen.
Geen terugkerende aanschaf van zakken dus kostenbesparend.
Je ziet direct wanneer de bak vol is.

NadelenTerugkerende kosten voor de aanschaf van zakken.
Meer zuigkrachtverlies wanneer de stofzak voller raakt.
Kan gaan stinken (zie tip hieronder)
Het legen van de opvangbak is voor mensen met allergieën minder ideaal.

“Ik doe in de zak altijd een beetje waspoeder of geurkorrels. Dat ruikt lekker fris en de stofzuiger stinkt niet meer.”

Irma

Steelstofzuiger

Draadloze steelstofzuigers zijn superhandig als je voor de zoveelste keer door je huis moet om al dat hondenhaar op te zuigen. Toch is het niet altijd handig om onder je lage bank of bed te kunnen zuigen of in hoeken en kieren stof te zuigen. Sommige types hebben een ingebouwde kruimelzuiger waarop je mondstukken kan bevestigen om zo toch makkelijker op de moeilijker bereikbare plaatsen stof te zuigen.

Waar moet je bij stilstaan? Erg belangrijk is de batterijduur want je wil niet dat hij telkens weer plat is als je hem nodig hebt en uren nodig heeft om op te laden. Ook het opvangreservoir en of je er een afneembare kruimelzuiger bij wil of niet.

Er is ook nog een derde keuze: de robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is een automatische stofzuiger. Je stelt hem in of drukt op de knop en hij begint volgens een bepaald parcours de ruimte te stofzuigen. Dit proces kan wel uren duren en er moeten zo weinig mogelijk obstructies zijn anders kan hij vast komen te zitten. Het is echter handig omdat je niet meer met een stofzuiger moet slepen. Het enige wat je nog moet doen is het stofopvangbakje legen.

Waar moet je op letten? Een voldoende groot stofopvangbakje in functie van de oppervlakte van de ruimte, voor welke vloeren hij bedoeld is, of hij over drempels kan en de accuduur.

“Sinds een jaar hebben we een robotstofzuiger. Dat scheelt pas écht in haren. En een hoop werk.”

Jan

Pas wel op met een robotstofzuiger, je wil volgende situatie niet voorhebben!

Heb je je keuze gemaakt? Dan kan je opties verder uitfilteren.

Welk type borstel kies ik voor mijn stofzuiger?

Maak je keuze in functie van je vloer en je behoeften!

  • Een combi-borstel is voldoende bij laagpolig tapijt en voor parket, doch de kans op krasjes blijft groter dan bij een parketborstel, en de kracht tegenover hondenharen is veel minder goed dan bij een turboborstel.
  • Een turboborstel pakt met zijn ronddraaiende borstels dierenharen beter op van de vloer of het tapijt. Het opent als het ware de vezels van het tapijt. De beste keuze dus als huisdiereigenaar!
  • Een parketborstel heeft extra lange haren om geen krassen te maken. Als je kwetsbaarder parket of laminaat in huis hebt dan kies je dus beter voor een parketborstel en gebruik je voor de andere oppervlakten alsnog een mini-turboborstel. Zo ben je zeker dat je vloer perfect krasvrij blijft.
  • Als extra, een mini-turboborstel: deze kleinere versie van de turboborstel is eigenlijk niet weg te denken als je je stoffen meubels of  autobekleding of je traptreden haarvrij wilt maken. Bevestig hem aan je stofzuiger of kruimeldief en ga er langzaam mee over je zetel, je stoelen, je trap(matjes), je auto..

Ok, heb je ook deze keuze gemaakt? Dan zijn er nog een paar zaken om in’t oog te houden bij je keuze.

Waar moet ik verder nog op letten?

Zuigkwaliteit

Sinds september 2017 zorgt een nieuwe wetgeving ervoor dat er alleen nog stofzuigers gemaakt mogen worden met een maximaal vermogen van 900 watt. Heel wat mensen hadden bang dat de stofzuigers na die datum dus niet meer voldoende zuigkracht zouden hebben. Toch hangt de zuigkracht niet enkel af van het vermogen van je stofzuiger.

Een goede zuigkwaliteit zorgt ervoor dat je minder vaak over de vloer heen en weer moet met de stofzuiger voordat alles schoon is. Hoe beter de zuigkwaliteit, hoe eerder jij klaar bent met stofzuigen. Kies sowieso voor een stofzuiger met een zo hoog mogelijk vermogen (800-900 watt). Bij steelstofzuigers ligt dit tussen de 100 en 200 airwatts.

Wat beïnvloedt de zuigkwaliteit van mijn stofzuiger?

Sledestofzuigers met en zonder zakSteelstofzuigers
Prestatieklasse op harde vloer: hoe hoger deze klasse, hoe beter de prestatie is op harde vloeren.
Prestatieklasse op tapijt: hoe hoger deze klasse, hoe beter de prestatie is op tapijt.
Capaciteit opvangzak/opvangbak: hoe meer ruimte in de stofzak/stofbak, hoe langer de stofzuiger de zuigkracht behoudt.
Regelbare zuigkracht: hiermee pas je de zuigkracht aan de ondergrond aan.
Het type borstel: combi-borstel, parketborstel en turboborstel
Type cycloonfilter (bij stofzuigers zonder zak): hoe beter het cycloonfilter, hoe langer de stofzuiger zuigkracht behoudt.
Capaciteit opvangbak: hoe meer ruimte in de stofbak, hoe langer de stofzuiger de zuigkracht behoudt.
Maximale accuduur: hoe langer je door zuigt met de stofzuiger, hoe meer je opzuigt in 1 stofzuigbeurt.
Accuspanning: hoe hoger de accuspanning, hoe krachtiger de stofzuiger het vuil opzuigt.
Turbofunctie: grof vuil komt beter van tapijt of vloerkleden met een turbofunctie.
Type cycloonfilter: hoe beter het cycloonfilter, hoe langer de stofzuiger de zuigkracht behoudt.

Wat kan ik zelf nog doen om de zuigkwaliteit te verbeteren?

  • Als de zuigkracht afneemt, is je stofzuigerzak mogelijk aan vervanging toe. Hoe voller de zak, hoe minder zuigkracht. Over het algemeen vervang je deze ongeveer om de 3 maanden maar alles hangt af van hoe vaak je stofzuigt, hoeveel huisdieren je hebt en wat voor vacht ze hebben.
  • Ook vuile, verstopte filters verminderen de zuigkracht. Wasbare filters kan je om de 3 maanden wassen en anderen zijn meestal rond een jaar te vervangen.
  • Ook de stofzuigerslang en allerhande hoeken en kantjes in je toestel waar het vuil doorheen moet, kunnen er voor zorgen dat er een verstopping zit en de zuigkracht doet afnemen.

“Ik heb 3 bullen en ik swiffer steeds voordat ik stofzuig.”

Cathy

Ook ik ga eerst met een vloertrekker over mijn gladde vloer, zo is er al 95% weg aan haren.

Kat

Stoffilter

Een goede uitblaasfilter is erg belangrijk, zeker als je een stofallergie hebt. Ga dan voor (minstens) een HEPA 13-filter of een speciale anti-allergiefilter.

Op het energielabel kan je de heruitstootklasse van stof vinden. Klasse A zorgt voor de laagste uitstoot, klasse G voor de hoogste uitstoot.

Geluidsniveau

Een stofzuiger die onder de 60 decibel geluid produceert kan je als stil bestempelen, tot 70 decibel is middelmatig luid. Echter, de betere stofzuigers voor hondenharen zijn, toegegeven, best luidruchtig.

Wil ik liever toch een speciale stofzuiger?

Je hebt verder ook stofzuigers met een ingebouwde dweilfunctie of dweilsystemen die ook (doch minimaal) stof mee opzuigen zoals de Karcher Floor Cleaner. Wij opteren als hondeneigenaren om eerst krachtig te stofzuigen en dan pas te dweilen. Anders hangt de dweil of de rol vol hondenhaar. Er zijn ook speciale stofzuigers die alle soorten stof zuigen, de bouwstofzuiger of alleszuiger, de asstofzuiger voor as op te zuigen die in je open haard achterblijft, of waterstofzuigers met speciale nat- en droogfilters voor als je ook water wilt kunnen opzuigen. We gaan er in dit artikel echter vanuit dat je kiest voor een standaard stofzuiger.

“Ik heb een droog- en natzuiger, die had ik al 10 jaar eerder moeten hebben. Lekker veel zuigkracht en ik kan de bank met water schoonmaken en hem droog zuigen.”

Annemarieke

Welke stofzuiger gebruiken onze leden?

Wij vroegen onze leden welke stofzuiger zij gebruikten en daaruit kwam een duidelijke top 5. We delen de resultaten graag met jullie mee.

Op de 1ste plaats stond overduidelijk de Dyson Animal Pro (Cinetic Ball of steelstofzuiger versie).

Dyson V8 Animal Pro

De runner up is de Miele C3 Cat & Dog (met of zonder zak).

Miele C3 Cat & Dog

De derde plaats ging naar de Numatic Henry (en in mindere mate zijn vrouwtje Hetty en vriend James)

Numatic Henry

Op de 4de plaats de iRobot Roomba (verschillende varianten navenant de te zuigen oppervlaktes).

iRobot Roomba

Op de 5de plaats de Karcher WD (opgelet: het betreft hier een alleszuiger, dus droog én nat).

Karcher WD6

Ben jij tevreden van je stofzuiger?

Ook van jou als bezoeker willen we graag weten of je tevreden bent van je stofzuiger. Jouw antwoord en de uiteindelijke uitkomst kan anderen misschien weer beter adviseren in het maken van de juiste keuze.

Geef een reactie