Genieten van de eindejaarsperiode is dubbel zo fijn als dit zonder gevaar voor je huisdieren kan. Met enkele tips maak je het voor hen veilig.
Kerstboom en -versiering
De naalden van de spar kunnen voor irritatie zorgen als je dier er op kauwt of ze opeet. Hoe meer er op gekauwd wordt, hoe groter de irritatie. Als het dier grote hoeveelheden inslikt, kan bovendien darmobstructie ontstaan. Verwijder daarom elke dag de afgevallen naalden en plaats geen voederbakken of kooien in de buurt van de kerstboom. Zorg ervoor dat je huisdier niet aan de takken knabbelt.Als de dieren vrij in de kamer kunnen rondlopen, hang dan geen versiering in de laagste takken.
Gebruik bij voorkeur versiering die niet breekbaar is of geen scherpe randjes heeft. Versiering is dikwijls minder onschuldig dan ze lijkt. Zo is engelenhaar gemaakt van glasvezels. En als de dieren knagen aan de slingers, dan kan dit darmproblemen geven.
Lichtjes kunnen een mooie sfeer creëren, zorg ervoor dat je huisdier niet aan de draden kan knagen of bijten.
Kleurige pakjes met strikjes onder de kerstboom zijn leuk. Maar ook je hond of kat kan opgetogen zijn met deze nieuwe ‘speeltjes’. Laat de cadeautjes daarom niet onbewaakt achter, vooral niet als er iets lekkers in zou zitten. Of leg ze tot het juiste moment op een andere plaats.
Let ook op met gebruik van kaarsen, en zet ze buiten bereik van je huisdier.
Kerstrozen of kerststerren, maretak, hulst en de hulstbesjes zijn giftig voor dieren. Zet ze op een plaats waar je huisdier er niet aan kan.
Lekkers
Chocolade is giftig voor honden en katten. Een adventskalender of ander lekkers met chocolade, moet je uit de buurt van deze huisdieren houden.
Laat je niet verleiden om je huisdier te laten meesmullen van de feesttafel. Geef geen restjes. Als je je dier wil verwennen, wees dan creatief met iets lekkers dat ze wel mogen eten.
Geef zeker geen alcohol aan je huisdier.
Vuurwerk
Vermijd vuurwerk. Wil je toch vuurwerk afsteken, doe dit dan uit de buurt van dieren.
Neem de nodige voorzorgen om je dieren – zowel binnen als buiten – te beschermen tegen de luide knallen. Vuurwerk en de ermee gepaard gaande knallen en flitsen zijn voor veel dieren angstaanjagend. In paniek lopen ze weg met alle gevolgen vandien: verloren gelopen of gewonde dieren.
- Je kan je huisdier ruim op voorhand laten wennen aan het geluid van vuurwerk aan de hand van geluidsfragmenten. Laat je hierbij begeleiden door een dierengedragstherapeut.
- Laat je hond ruim op voorhand uit. Hou hem aan de leiband om te vermijden dat hij wegloopt als er iemand al vroeger vuurwerk zou afsteken.
- Creëer een veilige omgeving en blijf bij je huisdier.
- Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.
- Scherm je dier zoveel mogelijk af van de knallen en de flitsen. Laat indien mogelijk de rolluiken naar beneden en sluit de gordijnen. Doe het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen en zet de radio of televisie zachtjes op.
- Zorg dat je huisdier niet bij de buitendeuren kan komen. Als iemand onverwachts binnenkomt, kan het in paniek naar buiten lopen.
- Probeer je dier af te leiden door te spelen zodat hij/zij het vuurwerk met iets positiefs associeert.
- Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dit op dat moment een veilige plaats. Als het dier zelf geen veilige plek kan vinden, kan je er eentje voor hem/haar maken. Kies hiervoor een kleine kamer of een rustige plek zo ver mogelijk van ramen en deuren vandaan. Katten verstoppen zich graag onder het bed, in een kast of ergens in de hoogte.
- Beloon je dier als het gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken.
- Zorg dat je zelf niet schrikt. Negeer het vuurwerk en verander je gedrag niet zodat je de angst van de dier niet bevestigt.
- Behandel je dier niet anders dan dat je gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.
- Als je hond in paniek raakt aai je hem best niet. Hij kan dit immers beschouwen als een beloning. Als hij zelf fysiek contact zoekt mag je hem wel vasthouden en eventueel rustig masseren.
- Controleer je tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.
- Als je huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is.
Dieren die extreem angstig zijn en paniekreacties vertonen zijn wellicht gebaat met gedragstherapie, eventueel in combinatie met angstremmende medicatie. Uit onderzoek blijkt dat de meeste honden die bang zijn voor vuurwerk ook andere angststoornissen hebben zoals een algemene geluidsfobie of verlatingsangst. Raadpleeg in deze gevallen steeds een dierenarts!