Heeft je hond een chip die bij DogID geregistreerd staat? Dan is het nu hét moment om de chipgegevens na te kijken, je rijksregisternummer te koppelen indien dit nog niet gebeurd is en te beslissen of je bepaalde contactgegevens voor het bredere publiek zichtbaar wil houden. Ook voor je kat(ten) zet je best je contactinformatie publiek via CatID.
Chippen en registreren verplicht
Sinds 1 september 1998 is de identificatie en registratie van honden verplicht in België. Dit betekent concreet dat een hond die je koopt of krijgt steeds een chip en een paspoort moet bezitten. Wordt een hond bij jou geboren dan moet hij geïdentificeerd en geregistreerd worden voor de leeftijd van 8 weken, ongeacht of je hem zelf houdt of wenst te verkopen of weg te geven. Ook als je op latere leeftijd je hond verkoopt moet hij op voorhand geïdentificeerd zijn en een paspoort bezitten.
Koppeling met rijksregisternummer
Daar komt bij dat sinds 2019 ook het rijksregisternummer van de verantwoordelijke gekoppeld wordt aan nieuwe chipregistraties. Het is dus belangrijk om dit ook te doen met je oudere chip, via de website van DogID met een kaartlezer, of indien dit niet mogelijk is, via je dierenarts.
Dit heeft als voordeel dat je nadien zelf, aan de hand van je eID, je contactgegevens kan controleren en aanpassen. Geen briefwisseling meer met het bekende kaartje voor adreswijzigingen waarbij het doorvoeren van de wijzigingen soms lang op zich kon laten wachten.
Chipgegevens beschermd
Sinds mei 2021 komt er nog een belangrijke wijziging bovenop. Alle persoonsgegevens worden dan volgens de privacywet afgeschermd. In het verleden kenden we het omgekeerde systeem waarbij je een speciale aanvraag kon indienen om je gegevens vertrouwelijk te maken. Je kan echter je uitdrukkelijke toestemming geven om bepaalde gegevens zoals je telefoonnummer of e-mailadres wél te tonen moest iemand een opzoeking doen op het chipnummer van je huisdier. Door die toestemming van jou als verantwoordelijke is het systeem in orde met de vereisten van de privacywet.
Wil je meer weten over wat er met de chipgegevens gedaan wordt en wie allemaal juist tot welke gegevens toegang heeft bij DogID? Bekijk dan hier het overzicht.
Aan de slag met de chipgegevens…
Stap 1: rijksregisternummer gekoppeld?
Ben je niet zeker of je rijksregisternummer reeds gekoppeld is aan het chipnummer van je huisdier(en)? Ga dit dan eerst na.
Surf naar https://online.dogid.be/ en geef het chipnummer van je hond in. Klik op de knop ‘Zoek jouw hond’.
Opgelet! Het is belangrijk deze stappen te herhalen voor ALLE huisdieren. Je ene hond kan wel gekoppeld zijn omdat deze recent aangeschaft werd, en een andere niet.
Zijn de gegevens die je ziet staan bij ‘Informatie van de verantwoordelijke ‘ correct?
Kijk wat er bij ‘Rijksregisternummer’ vermeld staat:
- Als er ‘Gekend’ staat dan is jouw rijksregisternummer al gekoppeld aan het chipnummer van jouw hond en hoef je voor die hond niets te doen. Je kan naar stap 3 gaan.
- Als er ‘Ongekend’ staat, dan zijn jouw gegevens nog niet gekoppeld aan die van je hond en moet je je rijksregisternummer nog ingeven.
Stap 2: koppelen van het rijksregisternummer
In een volgende stap koppel je het rijksregister aan je hond moest dit nog niet het geval zijn, door op de groene knop ‘Meer Acties’ bovenaan links te drukken.
Opgelet! Dit kan enkel met de identiteitskaart van de persoon die vermeld staat onder ‘Informatie over de verantwoordelijke’. Dus als de hond op naam van je partner staat, moet je zijn/haar identiteitskaart gebruiken. Staat hij nog op een vorige eigenaar dan moet je eerst de overzetting van eigenaar via briefwisseling of je dierenarts in orde maken.
Zorg dat je ook eerst de software Eazylink voor de kaartlezer geïnstalleerd hebt.
Volg de stappen zoals je ze in deze PDF vanaf blz 3 kan lezen.
Stap 3: maak je contactgegevens publiek (indien gewenst)
In een laatste stap kan je kiezen of je wel of niet bepaalde contactgegevens openbaar wil zetten. Laat je ze op vertrouwelijk staan, dan maakt dit het moeilijker om jou te contacteren als je hond zou gevonden worden. Zoekteams, politie, … beschikken op dit moment (nog) niet over toegang tot de contactgegevens. Daarom maak je best je gegevens zichtbaar. Echter, wil je dit toch liever niet, dan kan je bij verlies dit alsnog meteen aanpassen in de databank zodat je ze tijdelijk wél openbaar zet.
Je kan vanaf nu ook zelf online je gegevens corrigeren zoals een adreswijziging doorvoeren of een telefoonnummer of e-mailadres toevoegen of aanpassen. Handig!
Ongeacht je keuze zullen dierenartsen en asielen wel steeds toegang hebben tot alle informatie!
Wat met mijn kat(ten)?
Voor een kat volstaat het om het vakje ‘publiek blijven’ aan te vinken via de website www.catid.be.
Je kan er een handleiding vinden met alle informatie voor het opzoeken en aanpassen van de gegevens van je kat, alsook tutorial filmpjes die je bij de verschillende handelingen helpen.
Één reactie Voeg uw reactie toe