Knuffelen… niet iedere hond houdt ervan

We willen allemaal graag knuffelen met onze dieren. Maar net als bij mensen houden sommigen van knuffelen, en anderen helemaal niet. Observeer de lichaamstaal van je hond en doe niets tegen zijn wil. Een knuffel heeft veel positieve effecten op ons lichaam, maar als je iets forceert zorgt dit net voor méér stress en ergernis bij je huisdier.

Knuffelen voor een diepere band

Met je hond knuffelen verlaagt je stressniveau en vermindert gevoelens van angst en depressie. De Cortisol waarden die vrijkomen bij stress verlagen en je hersenen laten gelukshormonen vrij, de zogenaamde oxitocines, waardoor je hartslag verlaagt en je blijer wordt. Je lichaam ontspant en pijn en moeheid verminderen. We voelen ons verder ook minder eenzaam. Het is dan misschien geen mens maar ze geven ons toch het gevoel erbij te horen en begrepen te worden. Hoewel mens en dier andere manieren hebben om te tonen dat ze elkaar graag zien, verstaan honden wel dat onze drang om te knuffelen een manier is om onze liefde te tonen. Door elkaars lichaamstaal te begrijpen en vooral hiernaar te luisteren vergroot het vertrouwen van jou in je hond maar ook van je hond in jou.

Hoe weet ik of mijn hond liever niet knuffelt?

Signalen van schrik of ongemakkelijkheid kan je herkennen doordat ze onder andere het hoofd wegdraaien, grote ogen trekken met het wit duidelijk zichtbaar, geeuwen en likken aan de lippen, zich terugtrekken, trillen, verstijven, grommen, uithalen of zelfs bijten!

Als je hond een van deze signalen toont, stop dan met knuffelen want hij geniet er duidelijk niet van. Zeker herplaatsers die uit bijvoorbeeld een broodfokomgeving komen waar ze amper menselijk contact hadden of hondjes die verwaarloosd werden zijn het niet gewoon om zoveel fysiek contact te hebben en voor hun voelt dit (zeker in het begin) erg benauwend, beangstigend.

Het kan ook zijn dat je deze signalen alleen ziet wanneer je een vreemde hond knuffelt. Tegenover zijn baasje kan hij zich wel ontspannen voelen bij het fysiek contact.

Hoe ga ik om met een hond die niet wil knuffelen?

  • Wacht tot je hond je zelf opzoekt om fysiek contact te geven.
  • Besef dat het voor je hond kan voelen als “gevangen” zitten. Ze verliezen hun vrijheid en worden gedwongen tot een handeling. Voelt dit voor je hond zo, kies dan voor aaien of krabben terwijl ze wel gewoon vrij kunnen blijven bewegen.
  • Knuffel je hond nooit langs achteren maar benader je hond langs voor zodat ze duidelijk zien wat er gebeurt.
  • Denk aan andere manieren om je liefde te tonen zoals spelletjes spelen, gaan wandelen, belonen met lieve woordjes of snoepjes of een verzorgingssessie als ze daar wel van genieten.
  • Let altijd op de lichaamstaal aangezien dit de enige manier is voor je hond om een boodschap over te brengen. Als je hond duidelijke signalen geeft dat hij iets niet prettig vind, haal hem dan uit die situatie. Enkel zo zal zijn vertrouwen in jou groeien.

Wat zijn alternatieven om mijn hond te tonen dat ik hem graag zie?

  • Wandelen: de meeste honden kijken uit naar hun dagelijks wandelmomentje. Dit is een enorm boost voor jullie relatie samen.
  • Aaien: zoek uit waar je hond het liefst geaaid wordt en verwen hem door daar lekker te krabben of strelen.
  • Spelen: met je hond spelen, al is het maar een kwartiertje per dag, zorgt ervoor dat jullie band groeit.
  • Trucjes leren: samen commando’s of trucjes leren helpt ook om de band tussen jullie twee te vergroten. Zowel jij als de hond leren geduld te hebben, en dat het klopt: “voor wat, hoort wat’
  • Beloningen krijgen: geef hem lekkere huisgemaakte snacks of laat hem een kwartiertje per dag bijvoorbeeld spelen met een snuffelmat of een Kong die je vulde met wat lekkers.
  • Verzorgingsmoment: geniet je hond van gekamd te worden, of van een lekkere massage of een wasbeurt? Maak dan van dit moment gebruik om hem je liefde te tonen en jullie band te versterken.

Geef een reactie