Lou & Fons: een topteam

Een hond kan ervoor zorgen dat kinderen met autisme openbloeien en hun sociale vaardigheden verbeteren. Lobke is in dit artikel uit 2021 openhartig over de effecten die haar Franse bulldog op haar zoontje met autisme heeft.

Lou en zijn klik met dieren

Lou is 8 jaar en heeft autisme. Hierdoor kan hij niet praten. Wel zegt hij heel veel na van filmpjes die hij kijkt op Youtube, maar een conversatie aangaan lukt hem niet. Hij kan enkel antwoorden op ja/nee vragen.

Ook spelen heeft hij nooit gedaan. Het dichtste wat bij spelen kwam, was op de grond gaan liggen en met een autootje voor zijn gezichtje rijden zodat hij naar de draaiende wieltjes kon kijken. 

Maar Lou heeft wél een ongelooflijke klik met dieren. Dieren praten niet. Dieren verlangen niets. Bij dieren verloopt het allemaal non-verbaal. 

En dat werkt bij Lou. Dieren zorgen bij hem voor een grote aantrekkingskracht.

Fons, de eigenwijze bull

We hadden al een Franse Bulldog Spike waar Lou rust bij zocht. Als hij het moeilijk had, ging hij bij Spike liggen en dat kalmeerde. Maar Spike was al oud en vorig jaar hebben we haar moeten laten gaan.

Bekijk hier een filmpje van Lou & Spike.

Na lang wikken en wegen en alle pro’s en cons op te lijsten, besloten we om snel weer een hondje in huis te halen. Het gemis was te groot en Lou miste een vriendje, een rustpunt…

En zo kwam Fons in ons leven. Weer een Franse Bulldog. Een echte speelvogel en een echte bull: eigenwijs tot en met 🙂

Fons

Maar oh wat voelt ‘ie Lou zo goed aan. Bij onze oudste zoon Miel gaan alle remmen los, dan is het springen en wild doen. Maar bij Lou is Fons rustig. Hij laat alles toe, als Lou op de grond zit, springt ie er niet bovenop zoals bij Miel. En laatst was Lou ziek, en Fons week niet van zijde.

En spelen? Dat lukt wél met Fons. Fons brengt zijn knuffels naar Lou, ze trekken een beetje en dan gooit Lou de knuffel weg en gaat Fons hem weer halen. Prachtig om te zien.

Een wonderhond voor Lou

Wat met mensen niet lukt, fijne interactie met veel plezier, lukt met Fons wel. We noemen hem dan ook niet voor niets onze wonderhond. Want ook al is hij nog maar een pup, hij doet dat zo goed.

Fons

Je kan Lou, Fons en Lobke volgen op Louland Autisme:

Honden en autisme

Heeft je kind autisme dan kan een hond in huis halen een positieve invloed hebben op zijn sociale vaardigheden. Hij kan assertiever worden, zich beter concentreren en minder stress ervaren. Angst- en driftbuien en ook wegloopgedrag kunnen afnemen.

Niet iedere hond is echter geschikt als ‘hulphond’ bij autisme. Sommige honden hebben een aangeboren gevoeligheid voor de aparte noden van mensen. Anderen zal je daar in moeten begeleiden. De hond zal vooral rustig moeten zijn, dus geen zenuwpeesje, en over een hoog knuffelgehalte bezitten. Dat de hond een grote kindervriend moet zijn, ligt voor de hand. Een goede opvoeding en bij voorkeur leergierig zijn en houden van spelletjes spelen zoals bijvoorbeeld apporteren is ook best belangrijk.

Buddyhond Autisme

Er bestaan speciale organisaties die autismegeleidehonden opleiden zoals KNGF Geleidehonden en Stichting SAAC in Nederland, of Dyadis of Canisha in België. Een buddyhond autisme is getraind om kleine kinderen met autisme buitenshuis te begeleiden.

Meer informatie: voor Nederland bij KNGF Geleidehondenvoor België bij Dyadis.

PAWS-workshop

Ook met je eigen hond kan je een speciaal traject volgen dat je zal begeleiden in het opleiden van je eigen of toekomstige hond bij kinderen met autisme. Dit kan onder andere via de PAWS workshop. PAWS staat voor Parents Autism Workshop & Support. Veel gezinnen hebben geen echte buddyhond autisme nodig, maar kunnen wel baat hebben bij een goed getrainde huishond. De workshop geeft inzicht in de vraag of een hond binnen het gezin van toegevoegde waarde is en zo ja, wat voor soort hond daar dan bij past. Er worden opvoedadviezen voor de (jonge) hond gegeven en specifieke informatie over het inzetten van de hond bij een kind met autismespectrumstoornissen. Er worden praktijkoefeningen gedaan met leshonden, die thuis met hond en kind kunnen worden uitgevoerd.

Meer informatie: voor Nederland bij KNFGvoor België bij Dyadis

Geef een reactie