Gelukkige rolstoelhondjes

Roselien en haar zoon Leon adopteerden niet één, niet twee maar drie mindervalide honden! Ze zijn alle drie door verschillende oorzaken verlamd aan de achterpootjes en hebben elk hun eigen rolstoel. In dit artikel geeft Roselien een woordje uitleg over wat het precies inhoudt om voor een mindervalide hond te zorgen. Ook worden de belangrijkste aspecten uitgelicht over de zorg voor een volledig incontinente hond.

Bijna vier jaar geleden adopteerden ze Nina, een American bully. Twee jaar later kwam daar Franse bulldog Raquel bij en een goede maand geleden mocht ook Franse bulldog Luchi hun gezinnetje vervoegen. Ze zijn alle drie afkomstig uit het Spaanse asiel Bichos Raros die hoofdzakelijk mindervalide en oudere hondjes opvangt. Via de Belgische rescue Every soul deserves a second chance werd alles in Spanje in orde gebracht voor hun adopties en konden ze afreizen naar België.

Het trio in de hondenbuggy

Hoe ga je om met de incontinentie?

“Alle drie onze honden zijn incontinent wat urineverlies betreft. Qua ontlasting kunnen ze perfect wachten tot ze uitgelaten worden, op voorwaarde dat dit regelmatig gebeurt.”

“Ik doe gemiddeld iedere vier à vijf uur een luierwissel. Hierbij wrijf ik hun billetjes (daar waar de rand van de luier komt) in met zinkzalf (Inotyol). Ik gebruik gewone babyluiers (maatje 4), In Nina haar pamper knip ik eerst een gat voor haar staart.”

Nina met haar rolstoel
Nina showt haar rolstoel

‘Raquel en Luchi hebben geen staart dus een gat knippen in de luier is voor hen niet nodig. Daaroverheen doe ik ook nog iedere keer een wasbare luier voor kinderen, en bij Nina een loopheidsbroekje.”

Raquel met haar rolstoel
Ook Raquel showt haar rolstoel

Hoe zit het qua hygiëne bij mindervalide hondjes?

“Hygiëne is zeer belangrijk om een blaasontsteking te voorkomen. Sowieso zijn verlamde hondjes daar veel gevoeliger voor omdat ze hun blaas praktisch nooit volledig leegplassen en omdat de opening naar de blaas steeds een beetje open is, waardoor bacteriën makkelijker kunnen binnendringen. Elke avond – voor de laatste luierwissel – was ik hun billetjes en achterpootjes met Isobetadine Germicide zeep. Het is wel belangrijk de zeep goed af te spoelen want het kan de huid uitdrogen en de haartjes verkleuren.”

Hebben ze speciale voeding nodig?

“Voeding is inderdaad een belangrijk onderdeel, vooral dan in de preventie van blaasontstekingen. Ik geef ze Hill’s C/D Urinary Care hondenbrokken: de Metabolic versie om het gewicht onder controle te houden, want bij overgewicht worden de voorpootjes en schouders overbelast. Om het een beetje smakelijker te maken, meng ik een beetje blikvoer erdoor van PetBalance/Select Gold Medica urinesteen dieet (verkrijgbaar in België bij Maxi Zoo). Deze voeding zorgt ervoor dat er geen struvietsteentjes gevormd worden in de blaas en als deze wel al zouden aanwezig zijn, worden deze hierdoor ‘opgelost’. Verder geef ik ze ook dagelijks voedingssupplementen van Dr Ann’s Urinary Care met cranberry en extra vitamine C.

Kunnen ze wel nog voldoende bewegen, ook zonder rolstoel?

“Binnenshuis en op zachte ondergronden zoals het gras in onze tuin bewegen ze gewoon zonder rolstoel. Wel moet je extra opletten bij harde ondergronden, daarvan krijgen ze namelijk schuurwondjes op de huid van hun pootjes.”

Nina en Raquel in het gras
Nina en Raquel op het gras

“Dagelijks gaan we ongeveer een uurtje met hen wandelen in hun rolstoeltjes. Soms splitsen we het in twee keer een halfuurtje. Dit hangt er een beetje van af wat voor weer het is, want het zijn Spaanse meisjes en ze houden nogal van de zon! Ik heb al gemerkt dat, tijdens het wandelen en rondsnuffelen met de rolstoel, ze veel plassen, dus dat proberen we zeker dagelijks te doen (opnieuw in verband met preventie van blaasontsteking).”

Nina en Raquel op wandel
Nina en Raquel op wandel

“Verder hebben we ook een grote buggy die tot wel 45 kg kan dragen en waarmee we vaak gaan wandelen. Deze kunnen we ook aan de fiets vastmaken, dat vinden ze zalig!”

“Hun rolstoeltjes zijn meegekomen bij de adoptie maar ik wil ook nog even meegeven dat reserveonderdelen (of nieuwe harnasjes bijvoorbeeld) steeds te verkrijgen zijn via de website dierenbenodigdheden Blauwestad met een uitstekende service!”

Hoe zit het met de dierenartskosten?

“Door de hygiëne, voeding en beweging die we onze hondjes aanbieden is het intussen al bijna twee jaar geleden dat Nina en Raquel een blaasontsteking hadden. De dierenartskosten liggen dus niet noodzakelijk hoger dan bij andere ‘gewone’ honden (vaccinatie, ontworming,… moet sowieso gebeuren).”

3 gelukkige rolstoelhondjes

Roselien hoopt met dit artikel mensen in een soortgelijke situatie een beetje te kunnen inlichten in verband met de specifieke zorgen. Ze hoopt ook mensen eventueel te kunnen overhalen om voor een mindervalide dier te kiezen of het toch te overwegen.

“Niet alles hoeft altijd perfect te zijn en je krijgt er onvoorwaardelijke liefde en vriendschap voor terug!”

Roselien haar hondjes zijn deels incontinent, maar er zijn ook honden die volledig incontinent zijn (en dus ook hun ontlasting niet kunnen ophouden).

Hans en Heidi van Hulp Aan Podenco Galgo Achter Tralies geven ons verder in dit artikel waardevolle informatie mee over de dagelijkse zorg voor volledig incontinente rolstoelhondjes. Hiermee willen ze duidelijkheid scheppen over de zorg die er bij komt kijken en laten ze zien dat, met de juiste aanpak, deze honden een gelukkig en volwaardig leven kunnen leiden. Ze verdienen net zoveel liefde als ieder ander!

“Ons doel is om niet alleen adoptiekansen te vergroten, maar ook misverstanden weg te nemen en mensen te informeren, zodat je goed kunt beoordelen: kan ik dit?”

Dagelijkse zorg voor een hond die volledig incontinent is

Ten eerste: elke gehandicapte rolstoelhond heeft zijn eigen zorg. Dit is een algemeen artikel om een idee te geven wat er bij komt kijken om voor een hond te zorgen die volledig incontinent is. Bij adoptie is het van cruciaal belang dat het asiel die de invalide hond goed kent alle nodige informatie overdraagt met betrekking tot de speciale zorg voor de hond in kwestie.

Dagelijkse zorg voor een volledig incontinente hond in een rolstoel vergt extra aandacht. Met een goede routine kan het echter goed beheersbaar zijn. Hier zijn de belangrijkste aspecten:

1. Blaas- en Darmmanagement

Blaas legen: Veel volledig incontinente honden kunnen hun blaas niet zelfstandig legen. Dit betekent dat je meerdere keren per dag (gemiddeld 3-5 keer) handmatig de blaas moet uitdrukken. Zo voorkom je urinewegproblemen en infecties.

Ontlasting: Sommige honden kunnen nog zelf poepen, maar zonder controle. Je kunt een vaste voerroutine en zachte buikmassage toepassen om ontlasting op een voorspelbaar moment te laten komen.

2. Huidverzorging en Hygiëne

Urine- en ontlasting hygiëne: Omdat urine de huid kan irriteren, is het belangrijk om het gebied schoon en droog te houden. Gebruik milde doekjes of speciale reinigingsproducten voor dieren.

Bescherming tegen doorligwonden: Een rolstoel en langdurig liggen kunnen drukplekken veroorzaken. Zorg voor een zacht, ondersteunend bed en controleer de huid dagelijks op irritaties.

3. Bewegingsvrijheid en Rolstoelgebruik

Regelmatige beweging: In een goed passende rolstoel kunnen honden vaak nog goed lopen en spelen. Zorg ervoor dat hij voldoende beweging krijgt en let op tekenen van ongemak.

Pootbescherming: Omdat de achterpoten kunnen slepen, zijn beschermende sokken of schoentjes soms nodig.

4. Voeding en Spijsvertering

Goed verteerbaar voer: Hoogwaardige voeding met vezels helpt bij een regelmatige en stevige ontlasting. Dit helpt het managen van de incontinentie.

Hydratatie: Voldoende water is belangrijk, maar je kunt de inname reguleren om plasroutines beter te plannen.

5. Mentale en Sociale Behoeften

Interactie en spel: Een hond in een rolstoel heeft nog steeds mentale stimulatie en sociale interactie nodig. Speelspelletjes en snuffelwerk kunnen helpen om hem actief en gelukkig te houden.

Rust en comfort: Zorg voor een veilige, warme rustplek waar hij zich kan ontspannen zonder ongemak.

6. Regelmatige Dierenartscontroles

Urineweginfecties: Incontinentie verhoogt het risico op infecties. Regelmatige urinecontroles zijn belangrijk.

Drukplekken en spiergezondheid: Controleer regelmatig of de hond comfortabel in zijn rolstoel zit en of er geen doorligplekken of andere huidproblemen ontstaan.

Wij danken Hans en Heidi van Hulp Aan Podenco & Galgo Achter Tralies voor de informatie, en Rita en Roselien voor hun praktijkkennis bij het tot stand brengen van dit artikel over rolstoelhondjes.

Hulp Aan “Podenco & Galgo Achter Tralies” is een zelfstandig onderdeel van de Stichting Hulp Aan Dieren Achter Tralies. Zij zijn een doelgericht team van vrijwilligers in zowel Spanje als Nederland die zich het lot van zwerfhonden in de asielen aantrekken en verschil willen maken met de gedachte ‘elke hond telt’. Hun hulp varieert van spoedhulp bij ongelukken of ziekte, tot mishandelde honden die dringend zorg nodig hebben. Daarnaast besteden ze extra aandacht aan oudere en gehandicapte honden en aan de honden die onder het project ‘The Unplaceables’ vallen. Deze honden hebben vaak angsten, en tijd nodig om weer vertrouwen in mensen te krijgen door hun traumatische verleden.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Bea dams schreef:

    Ik heb ook een Franse buldog die ook gehàkap is hij heeft veel atrose ik wil ook laten zien als je atrose heeft laten zien dat hij ook kan leven met parking hij heeft ook rolstoel af en toe nóg wij wonen in belgie in geel kempen

Geef een reactie