Vreemde plekjes of knobbels? Laat ze onderzoeken!

We delen het parcours van Linda en haar mopshond Dexter, die een mastceltumor bleek te hebben. Een mastceltumor of mastocytoom is een kwaadaardige huidtumor. Ongeveer 1 op 5 van alle huidtumoren zijn mastceltumoren en platsnuiten hebben een hogere kans op dit soort tumoren in vergelijking met veel andere rassen. “Mijn mopshond Dexter, toen 5 jaar…

Wereld bloeddonordag: Helden op 4 poten

Elk jaar op 14 juni is het Wereld bloeddonordag. Het ideale moment om ook alle honden en katten die bloed doneren én hun baasjes te bedanken. En, om de zoektocht naar donoren extra in de kijker te zetten. Wist jij dat honden en katten maximaal vier keer per jaar bloed mogen doneren? Met één donatie…

Warm weer en platsnuiten

Warm weer kan voor ieder ras een risico vormen, maar Franse en Engelse bulldogs, mopshonden, boxers maar ook honden met overgewicht hebben extra moeite de hitte te trotseren. Wanneer je kiest voor een van deze rassen moet je hier dus op voorhand al rekening mee houden. Wij sommen enkele do’s en don’ts op om samen…

10 factchecks over teken!

Over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme bestaan nog veel misverstanden, en verspreiden mensen bewust of onbewust veel onwaarheden. Check ook ons dossier over teken en de voornaamste tekenziekten! Van de ziekte van Lyme blijf je je hele leven ziek. Fout: Indien de ziekte van Lyme correct behandeld wordt (d.m.v. een antibioticakuur), genees je…

Tekenziekten bij mens en dier

Ongeveer één op vijf teken in België en Nederland is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In Zuid-Europese landen zou dit zelfs 1 op 2 zijn. Ook enkele andere tekenziekten kunnen overgedragen worden door besmette teken. Wij sommen de belangrijkste ziekten op. Heb je ons algemeen artikel over teken gemist?…

Dossier: help, een teek!

Had jij of je huisdier al eens een tekenbeet? Je kan ze overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook in de tuin of bij het wandelen kan een teek je pad kruisen. En van een tekenbeet kan mens en dier ziek worden … Daarom is het belangrijk dat…

Wat is degeneratieve myelopathie?

Degeneratieve myelopathie is een progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg bij honden. De aandoening staat op de hoogste plaats van erfelijke aandoeningen bij de mopshond en boxer. Pug myelopathie lijkt erop maar heeft enkele verschillen. Vroeger was DM vooral gekend bij Duitse herders maar steeds meer studies tonen ondertussen aan dat dit ook bij veel andere rassen…

Rituelen voor een gezond gebit

Het belang van een goede gebitsverzorging mag niet onderschat worden. Sommige honden hebben van nature erg veel last van tandplak, anderen hebben hun hele leven lang een stralend wit gebit. Vooral in het eerste geval wordt een dagelijkse poetsbeurt sterk aangeraden. Enkel zo kan je gebitsproblemen minimaliseren. Heeft je hond van nature een erg gezond…

Problemen met het gebit

Wist jij dat 8 op 10 honden gebitsproblemen hebben en dat je eigenlijk, net als bij mensen, dagelijks het gebit van je hond zou moeten poetsen? Ontdek de oorzaken, check de symptomen en lees meer over de meest voorkomende problemen. De Maand van de Gebitsverzorging is een jaarlijks terugkerend initiatief waarbij aandacht wordt gevraagd voor…

Hoe behandel ik een hotspot?

Dacht jij bij een hotspot ook meteen aan een toegangspunt voor draadloos internet? Wij vroeger ook! Echter betekent het in dit geval iets helemaal anders. Zoals het woord het zelf al zegt is een hotspot bij een dier een ‘hete plek’. Wat is een hotspot? Een hotspot is een plots opkomende bacteriële huidinfectie. Doordat een…