10 factchecks over teken!

on

Over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme bestaan nog veel misverstanden, en verspreiden mensen bewust of onbewust veel onwaarheden.

Check ook ons dossier over teken en de voornaamste tekenziekten!

  1. Van de ziekte van Lyme blijf je je hele leven ziek.
  • Fout: Indien de ziekte van Lyme correct behandeld wordt (d.m.v. een antibioticakuur), genees je (bijna altijd) van de ziekte van Lyme. Net zoals bij vele infecties kan je soms wel na de behandeling langer durende klachten vertonen zoals vermoeidheid of (spier)pijn, maar ook deze symptomen verdwijnen meestal spontaan.

2. Een teek binnen de 12 uur verwijderen doet het risico op Lyme significant dalen

  • Juist: de kans dat een teek de ziekte van Lyme veroorzaakt is erg klein indien je dezelfde avond de teek verwijdert. Daarom is het belangrijk dezelfde dag nog te controleren nadat je in de natuur bent geweest.

3. Een teek kan overgeven

  • Juist: een teek kan zijn maaginhoud teruggeven. Aangezien de bacterie die Lyme veroorzaakt in het spijsverteringstelsel van de teek zit, betekent dit dat deze zo de bacterie kan doorgeven wanneer deze op je vastgebeten zit. Dit gebeurt o.a. wanneer je de teek plet, of wanneer je ontsmettingsmiddel of ander product op de teek gebruikt. Daarom is het belangrijk om de teek correct te verwijderen. Opgelet, ook bij juist verwijderen is het mogelijk dat de teek je toch al heeft besmet. Daarom is het opvolgen van de tekenbeet altijd noodzakelijk.

4. 50% van de teken is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

  • Fout: ongeveer 14% van de teken in Vlaanderen is besmet met de bacterie. De meeste teken zijn dus geen drager van de bacterie. Je kan echter het risico niet uitsluiten dat een teek je ziek kan maken. Daarom is het belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in de natuur bent geweest.

5. Van een tekenbeet word je sowieso ziek.

  • Fout: om de ziekte van Lyme te krijgen van een tekenbeet moeten een aantal zaken zich voordoen. Eerst en vooral moet de teek zelf besmet zijn met de bacterie die de ziekte van Lyme draagt. Op dit moment is dit in Vlaanderen slechts bij ongeveer 14% van de teken het geval. Ook wordt de bacterie niet altijd doorgegeven, zeker wanneer je je elke avond controleert en de teek verwijdert. Daarnaast wordt niet iedereen ziek van een besmetting met de Lyme-bacterie.  Daarom is de kans dat je ziek wordt na een tekenbeet uiteindelijk 1-3%.

6. Een teek verwijder je het best door er ontsmettingsmiddel op te doen

  • Fout: Door ontsmettingsmiddel of andere producten op de teek te gebruiken wanneer deze nog op je huid zit, kan je ervoor zorgen dat de teek ‘overgeeft’ en zijn maaginhoud ledigt. Indien de teek besmet zou zijn met Lyme-bacterie, betekent dit dat de teek de bacterie kan doorgeven en je besmet kan geraken. Wat je wél kan doen NA het verwijderen van de teek is het ontsmetten van het wondje.  Zo kan je voorkomen dat het wondje ontsteekt. De teek zelf verwijder je rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar.

7. Tegen een tekenbeet kan je jezelf beschermen door een lange broek te dragen in het bos

  • Deels juist, maar niet volledig. Door het dragen van een lange broek en je kousen er over te doen, kan je het risico op tekenbeten verminderen, maar helemaal risicoloos ben je nooit, want een teek is klein en kruipt overal. Daarom is het belangrijk om elke avond te controleren nadat je in de natuur bent geweest.

8. Aan zee komen er geen teken voor

  • Fout: in de duinen komen teken wel voor. Ook nadat je in de duinen bent geweest zal je je dus moeten controleren op teken

9. Om een tekenbeet te verwijderen moet je een tekentang gebruiken.

  • Deels juist: een tekentang is een goede tekenverwijderaar, maar er zijn veel verschillende soorten tekenverwijderaars. Het is vooral belangrijk om de teek in één beweging te verwijderen en het lichaam hierbij niet bij plat te drukken.

10. Controleren op tekenbeten is heel makkelijk. Je ziet de teek meteen zitten!

  • Fout: Teken kruipen en bijten zich vast op warme plekjes op je lichaam, zoals in  huidplooien waar je het niet meteen ziet. Gebruik daarom een spiegeltje voor moeilijke plaatsen of laat iemand je helpen bij het controleren.

Geef een reactie