Harmony en haar recht op leven

Na een hernia werd Harmony verlamd en haar baasjes overwogen euthanasie. Bij AVA dachten ze daar anders over. Ook Harmony had, ondanks haar handicap, recht op leven. Zij zijn er dan ook van overtuigd dat deze Franse bulldog gelukkig is ondanks haar beperkingen.

Het valt niet te ontkennen dat de ene handicap de andere niet is en als er incontinentie bij komt kijken is het vaak extra intensief. Maar ook honden met een (ernstige) handicap verdienen te leven, zolang dat pijnvrij kan, want hun handicap ervaren ze vaak zelf niet. Wij als mensen denken dat ze lijden, dat ze ongelukkig zijn door hun handicap. Maar de honden zelf denken anders, zij zijn te druk bezig met te genieten van het hier en nu. Harmony kan, met wat hulp, alles doen wat andere hondjes doen! Ze wandelt, speelt, geniet van alle aandacht en van onder de andere hondjes te zijn, …

Verlamd na een hernia

Harmony

Harmony is een ondertussen zevenjarige Franse bulldog die, na een hernia, verlamd raakte aan haar achterpoten. Ze werd door haar baasjes afgestaan omdat de zorgen te zwaar waren voor hun. AVA, een onafhankelijk Frans asiel dat meer dan 500 dieren opvangt op een grote oppervlakte in Normandië, kon zo een euthanasie voorkomen.

Ze werd verzorgd en geopereerd maar helaas bracht de operatie niet het verwachte resultaat en bleef ze verlamd. Na haar herstel in de dierenkliniek, werd ze verder opgevangen door AVA. Maud, een van de vrijwilligers, deed er iedere dag weer alles voor opdat haar handicap geen obstakel zou zijn.

Harmony twee weken na haar kliniekopname in januari 2017. Er wordt in het filmpje een aangepast rolstoeltje (de Kerdog) voor haar aangemeten.

Zou ze ooit weer kunnen lopen?

De kans dat ze haar motoriek zou terugvinden was klein, maar dat nam niet weg dat ze alles op alles wilden zetten. Harmony mocht 2 maanden lang de Kerdog uittesten, een aangepast rolstoeltje met trappertjes die de pootjes laat bewegen alsof ze echt zouden stappen. Ze kregen ook hulp van een team van specialisten in fysiotherapie en rehabilitatie. Zo kreeg Harmony tot wel 8 keer per dag verschillende zorgen toegediend, zowel voor haar incontinentie (waarbij haar blaas manueel geleegd moest worden), maar ook voor de fysio oefeningen. De verzorgers negeerden het gegeven dat het misschien weinig zou veranderen aan de uitkomst en dat ze verlamd zou blijven.

in afwachting van haar definitieve nieuwe rolstoeltje, terwijl ze geniet van de aandacht en liefde van de verzorgers.

Na twee maanden werd echter duidelijk dat ze nooit meer terug op haar achterpoten zou kunnen staan. Ze kochten een vast normaal rolstoeltje voor haar waar ze verder mee kon rondwandelen.

Haar eerste stappen met het nieuwe rolstoeltje in februari 2017

Bij AVA waren alle verzorgers verliefd op haar en ze was erg gelukkig in hun bijzijn. Ze mocht geregeld mee naar huis met vrijwilliger Maud.

Harmony als symbool tegen onnodige euthanasie

Zelf beseft Harmony niet dat ze anders is, dat ze een handicap heeft. Ze geniet van de mensen en dieren rondom haar, toert rond in haar rolstoeltje en geeft een overvloed aan liefde.

En goed nieuws! Harmony vond eind 2019, ondanks haar handicap en de permanente zorgen, een nieuwe thuis!

Geef een reactie