Rawhides of buffelhuid hondensnacks bestaan uit samengeperste gedroogde dierenhuid. Ze zijn erg populair omdat ze goedkoop zijn, makkelijk te vinden en de honden er helemaal wild van zijn! Voor heel wat honden (en al zeker bulldogs en mopshonden) zorgt dit soort hondensnack voor een niet te onderschatten verstikkingsgevaar.
Wat zijn rawhides?
Rawhides of buffelhuiden zijn een soort van hondensnack van geperste, gedroogde dierenhuid. Je kan ze kopen in de vorm van botjes maar ze worden ook verkocht als hoeven, ringen, sticks, schoentjes, geknoopte botjes, etc.. Een eindeloze keuze dus!
Rawhides worden gemaakt van het onderhuids bindweefsel van dieren zoals koeien, paarden of buffels. Welk dier gebruikt wordt, maakt op zich niet zozeer uit, wel de leefomstandigheden van het dier en de kwaliteit en de veiligheid van het productieproces. Dat laatste hangt enorm af van het land van herkomst. Koop daarom nooit hondensnacks uit China of Taiwan maar ga steeds voor Europese fabrikanten zodat je weet dat de producten op zijn minst voldoen aan onze eigen EU-normen.
Het productieproces van rawhides
1. Buffelhuiden worden opgepikt bij het slachthuis
Rawhides komen van de overschotten van de leerindustrie. De meeste huiden worden rechtstreeks van de vloeren van slachthuizen opgepikt en zijn in China gemaakt. Het kan weken tot maanden duren vooraleer deze huiden uiteindelijk naar de looierij gaan voor hun verdere verwerking.
2. Buffelhuiden krijgen een chemisch bad
Wanneer rawhides worden geïmporteerd uit landen buiten de EU zoals China, Taiwan of Amerika, dan worden ze eerst in een chemisch bad ondergedompeld om ze beter te kunnen bewaren tijdens het transport naar de looierij.
Wanneer de rawhides uit het binnenland afkomstig zijn, zijn meestal enkel gekoelde containers nodig om verderf te voorkomen.
Geïmporteerde rawhides bevatten dus veel meer chemicaliën dan rawhides uit het binnenland.
3. Buffelhuiden worden ontdaan van haar en vet
Na het transport worden ze in de looierij geweekt in een as- en loogoplossing om zowel haar als vet te verwijderen. Eventueel volgt nog een extra proces om het overtollig vlees weg te strippen.
4. Buffelhuiden worden gestript
De buffelhuiden worden gestript waarbij de bovenste laag naar de leerindustrie gaat en de onderste laag voor de rawhides hondensnacks zal dienen.
5. Gestripte buffelhuiden worden gewassen
De gestripte buffelhuiden worden gereinigd met water of met bleekmiddel en/of waterstofperoxide om geuren weg te nemen en ze een mooiere, lichtere kleur te geven. In sommige landen worden hiervoor gevaarlijkere chemische stoffen gebruikt.
6. Rawhides worden gevormd
De rawhides worden gesneden en gerold in allerlei vormen en, indien nodig, worden ze met lijm in vormpjes geplakt zodat ze niet uit elkaar zouden vallen eens ze in de winkels liggen.
7. Rawhides krijgen synthethische kleur- of smaakstoffen
Ten slotte kunnen er ook synthethische kleur- of smaakstoffen aan de rawhides worden toegevoegd. Zo zien ze er mooier uit voor de koper en smaken ze nog beter voor de honden. Optioneel kunnen er, als extra verkooptactiek, ook chemische stoffen toegevoegd worden die een gunstig effect hebben op de gebitsreiniging.
Niet alle ingrediënten hoeven vermeld te worden op de verpakking aangezien het een bijproduct is van leer en niet van voeding!
Je kan in onderstaand filmpje het hele productieproces duidelijk volgen:
Wat zijn de risico’s?
Verstikkingsgevaar
De meeste hondenbotten blijven hard ongeacht hoelang je hond er op kauwt. Echter bij rawhides worden ze steeds zachter en rekken ze meer uit naarmate de hond er langer op kauwt. Voordeel is dat het de tanden op die manier niet kan beschadigen. Maar het grote nadeel is dat honden, soms per ongeluk, een heel stuk van de rawhide zullen inslikken waarbij deze kan vast komen te zitten in de luchtpijp of slokdarm. Ze kunnen het weer proberen overgeven en meermaals terug gaan inslikken. Je hond kan op deze manier verstikken of het kan vast komen te zitten in de slokdarm of een ander deel van het spijsverteringssysteem.
Er zijn over de jaren heen al heel wat getuigenissen opgedoken in groepen en op internetfora van baasjes waarbij hun hond bijna verstikte en ze met alle moeite het stukje huid uit hun keel kregen. Of erger, waarbij de hond helaas overleed. Better safe than sorry! Neem het risico niet als je weet dat er eindeloos veel andere gezondere en minder gevaarlijke alternatieven zijn!
25% van honden die hierin verstikken, zouden ook effectief overlijden…
Bacteriën en besmettingen
Omdat de rawhides uit dierlijke huid bestaan, kunnen ze dezelfde bacteriën bevatten als in voeding, denk daarbij aan salmonella en de E.colli bacterie. Een bacteriële infectie is dus een (klein) risico.
Voorkom dit door te zorgen dat je een rawhide koopt die in eigen land gemaakt is, of op zijn minst binnen de EU. Zo weet je dat het gemaakt is volgens onze hoge normen en met onze eigen hygiëneregels in acht genomen.
Je houdt dus best, om extra veilig te zijn, de rawhides uit de keuken waar eten bereid wordt.
Allergische reacties
Sommige honden reageren allergisch op rawhides en/of hebben een gevoelig spijsverteringskanaal. Aangezien veel bulldogs al last hebben van voedingsallergiën ben je dus best extra waakzaam. Rawhides kunnen bij deze honden verstopping of diarree veroorzaken.
Mogelijke symptomen bij verstikking, slechte vertering of een allergische reactie
- Braken en moeilijk slikken
- Plots verlies van eetlust
- Overgeven
- Verstopping of diarree bij overgevoeligheid
- Futloosheid
- Koorts en pijn bij een blokkade
Geef nooit een rawhide als je er niet bij bent zodat je hem ten allen tijde in de gaten kan houden.
Wat is er wél positief aan?
Rawhides voldoen aan de natuurlijke drang om ergens op te kauwen, je pup of volwassen hond gaat dus minder de drang hebben om aan andere spullen te knagen (zoals schoenen of meubels).
Ze hebben ook een soort van therapeutisch ontspannend effect voor de hond, zeker bij angstige of stresserende gevoelens.
Verder helpen ze ook het gebit gezond te houden doordat tandsteen minder kans heeft op te stapelen door het kauwen.
En natuurlijk, ze zijn over het algemeen erg goedkoop en zelfs de meeste supermarkten en tuincentra verkopen ze. Deze zijn dan vaak wel import van mindere kwaliteit.. (net als veel andere snacks die supermarkten verkopen)
Besluit rawhides
Kort samengevat, wil je toch dit soort kluiven blijven geven, hou dan volgende zaken in acht:
- Kijk naar de herkomst van de rawhide: ga nooit voor producten die buiten de EU zijn gefabriceerd.
- Kies het juiste formaat voor je hond: een verkeerd formaat kan er voor zorgen dat je hond (nog sneller) stikt of stukken afbreken en vast komen te zitten in zijn lijfje.
- Hou je hond in de gaten: check voor de symptomen die eerder vermeld werden.
- Geef geen rawhides in bijzijn van andere honden als je hond bezitsagressie heeft: hij zal dan sneller de reflex gaan hebben om een stukje in zijn geheel in te slikken.
- Neem de rawhide op tijd weg: wanneer de rawhide te week of te klein wordt dat het ingeslikt kan worden. Ook hier kan bezitsagressie naar boven komen. Zorg dus dat je hond zich niet bedreigd voelt en het resterende botje zal gaan inslikken. In dat geval probeer je best het kluifje om te ruilen voor iets beters, leukers, lekkerders.. Dit kan erg moeilijk toe te passen zijn bij sommige honden!
Maar… stel jezelf vooral de vraag of zo’n chemisch bewerkt, goedkoop kluifje het risico waard is met de vele gezonde alternatieven die er vandaag de dag zijn! Of nog beter, maak gewoon zelf gedroogde snacks of koekjes…
Heb jij al een negatieve ervaring gehad met dit soort hondensnack? Laat het ons gerust weten via het formulier onderaan dit artikel!
Jarenlang Voskes geperste staven, dus buffelhuidbot. voor Golden Retriever: kauwt haar kiezen erop kapot. Recent 4 kiezen laten verwijderen door dierenarts: kosten € 828. Tel dit maar mee met aankoopprijs van dit soort botten !