Opereren bij huidplooidermatitis

Donut had last van huidplooidermatitis, een veel voorkomende huidaandoening bij platsnuiten die ontstaat omdat het tussen de huidplooien meestal warm en vochtig is en er onvoldoende lucht aan kan, met als gevolg dat bacteriën de bovenhand krijgen. Bij deze mopshond moest het probleem chirurgisch opgelost worden en we willen zijn verhaal dan ook delen met jullie.

Achtergelaten door zijn baasjes

In de zomer van 2020 werd de 10-jarige Donut, samen met een ander mopshondje, achtergelaten in een huis. Rata’s Animal Shelter, een tehuis voor verwaarloosde, mishandelde, gehandicapte, ziek en oude dieren, werd gecontacteerd en het duo mocht daar dan ook meteen heen. Initieel voor noodopvang maar toen ze bij het tehuis zagen hoe ze er aan toe waren, werd besloten dat ze daar zouden blijven.

Donut kwam, net als zijn maatje, met een heel waslijstje aan aandoeningen: spieratrofie, heupdysplasie, patella luxatie, overgewicht, vuile oren, ontstoken tandvlees, rotte tanden, verhoogde leverwaarden, etc.

Last van huidplooidermatitis

In het tehuis viel al snel op dat Donut zijn neusje overal tegenaan schuurde, constant likte en gek werd van de jeuk. Aan het waslijstje van aandoeningen kon dus nog eentje toegevoegd worden: huidplooidermatitis oftewel een ontsteking van de huidplooien. De ontstekingen keerden echter steeds terug en ondanks de nodige zorgen en antibioticakuren vertoonde hij hiervoor resistentie. Medicatie hielp niet meer.

Donut met ontstoken neusplooien

Er werd besloten om Donut te opereren en zijn neusplooi weg te nemen. Hij kreeg ook meteen een facelift.

Er werden heel wat huidflappen weggenomen

Na de operatie was hij meteen weer de oude. Het was in het begin wel even wennen om hem met een geschoren hoofdje en al die draadjes te zien…

Donut onderweg naar huis na de operatie. Hij dacht toen al aan wat voor lekkers hem thuis stond te wachten!

Na de operatie

Drie weken na het verwijderen van zijn neusplooi en de facelift doet Donut het fantastisch! Hij had de voorbije weken amper last van de wondjes en het vermoeden is dan ook dat hij veel meer pijn en ongemak had van de eerdere ontstekingen dan we dachten. De wondjes genezen mooi, zijn haartjes groeien terug en…. door de facelift is ook zijn neusje opgetrokken en zo kan hij eindelijk, na al die jaren, normaal eten. Zijn zelfvertrouwen is geëxplodeerd, hij is bazig over zijn eten, loopt vol overtuiging mee buiten met de roedel en hij verdedigt zijn erf. Kortom, hij voelt zich nu duidelijk stukken beter in zijn vel!

Volg Donut

Je kan Donut en de vzw Rata’s Animal Shelter volgen via Facebook. Je kan ook steeds meter of peter worden van hun hondjes, en dus ook van Donut.

Wil je meer over dit tehuis weten, bezoek dan hun website.

Het tehuis voelt zich gezegend met een van de trouwste honden naast hun zijde

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie