Dacht jij bij een hotspot ook meteen aan een toegangspunt voor draadloos internet? Wij vroeger ook! Echter betekent het in dit geval iets helemaal anders. Zoals het woord het zelf al zegt is een hotspot bij een dier een ‘hete plek’.
Wat is een hotspot?
Een hotspot is een plots opkomende bacteriële huidinfectie. Doordat een onderliggende oorzaak veel jeuk veroorzaakt, gaat de hond voortdurend op een bepaalde plek gaan krabben. Hierdoor ontstaat een lokale huidontsteking. De plek kan al snel heel groot worden en een behandeling is nodig om te voorkomen dat deze zich nog verder kan uitbreiden.
Een hotspot wordt ook wel een ‘pyotraumatische dermatitis’ genoemd. ‘pyo’ betekent dat deze ettert en ‘traumatisch’ wil zeggen dat het dier zichzelf verwond door krabben, bijten of likken, ‘dermatitis’ is een ander woord voor huidontsteking.
De meest voorkomende plaatsen voor hotspots zijn de achterhand, het kruis, de staartbasis of op de dijen. Ook onder de oren ter hoogte van de wang (bij een oorontsteking of oormijten) of in de nek (bij vlooien of als contactallergie op antivlooienpipetjes).
2 soorten hotspots
- een oppervlakkige hotspot: jeuk staat op de voorgrond. Binnen een dag ontstaat een bijna haarloze, vochtige plek met een rode rand. De haren die eromheen groeien, zijn vaak aan de plek vastgekleefd. De plek kan op korte tijd erg groot worden. Wanneer je de plek aanraakt, is deze normaal gesproken niet pijnlijk. Als je de hotspot niet snel behandelt, ontstaat er een bacteriële infectie.
- een diepe hotspot: pijn staat op de voorgrond. Een bacteriële infectie van de haarzakjes is ontstaan. Deze kan zich steeds verder rond de plek uitbreiden. De juiste grootte en ernst van een diepe hotspot zie je vaak pas na het scheren. De huid is verdikt en hard met open en etterende plekken, korsten en puisten.
Wat zijn de oorzaken van een hotspot?
De oorzaak van het veelvuldig likken en krabben is enorme jeuk die vaak ontstaat na bijvoorbeeld vlooien- en tekenbeten of als reactie op antivlooienpipetjes, door mijtinfecties, oorontsteking of oormijtinfectie.
Er ontstaat een vicieuze cirkel: jeuk door een onderliggende oorzaak leidt tot krabben en dat krabben leidt tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en nog meer krabben) ontstaat. Binnen enkele uren ontstaat hierdoor vaak een natte vochtige plek onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont: de huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Later ontstaat een rode, kale plek waarop een laagje etter gevormd wordt, dat kan indrogen tot een korst.
Wat zijn de symptomen van een hotspot?
- Je hond krabt veel op een specifieke plek
- Soms wil je dier niet eten en heeft hij koorts
- Je ziet een natte plek in de vacht
- Na het wegscheren van wat haar zie je een rode huid bedekt met een gele etterlaag.
- Ook de aangrenzende huid kan ontstoken zijn.
Hoe behandel ik een hotspot?
Het belangrijkste is om zo snel mogelijk de vicieuze cirkel van het krabben te doorbreken!
Ontdek je een hotspot bij je hond, ga dan naar de dierenarts zodat hij de vacht rondom de plek kan wegscheren. Eens de vacht weg is, zie je beter hoe groot en ernstig de hotspot is en kan de wonde lucht krijgen. Ook voorkom je zo dat de wonde nog verder gaat uitbreiden.
Een beginnende, nog niet ontstoken, hotspot kan je lokaal behandelen. Maak de plek een aantal keer per dag schoon met Isobetadine en behandel de huid daarna met honingzalf zoals Vetramil of Dermazyme of gebruik Virbac Dermacool hotspot spray. Ook collodiaal zilver is erg goed tegen allerhande huidinfecties, en vernietigt de darmflora niet in tegenstelling tot antibiotica.
Geneest de wonde niet (genoeg) of blijft je hond erge jeuk hebben, ga dan (terug) naar de dierenarts en vraag om een jeukremmende spuit of jeukremmende zalf of spray, antibiotica en/of pijnstilling indien nodig.
Het kan nodig zijn om je hond een beschermkraag om te doen om te voorkomen dat hij aan de wonde gaat krabben tijdens het genezingsproces.
Één reactie Voeg uw reactie toe