Huidplooiontsteking

Huidplooiontsteking is een ontsteking van de huidplooien en een veel voorkomende huidaandoening bij platsnuiten. Ze ontstaat omdat het tussen de huidplooien meestal warm en vochtig is en er onvoldoende lucht aan kan. Zo kunnen bacteriën er goed gedijen. We vertellen je meer over deze aandoening.

Je kan ook meteen doorklikken naar het verhaal van mopshond Donut waarbij het probleem chirurgisch moest worden verholpen.

Wat is een huidplooiontsteking?

Huidplooidermatitis of intertrigo is een ontsteking die vooral voorkomt bij bulldogs, mopshonden, boston terriers en pekinezen. Het zorgt voor veel jeuk en doet zich voor in de neusplooien, lipplooien en – bij de bulldog – de huidplooien nabij de staart. Bij honden met overgewicht kunnen de plooien over het hele lichaam problemen geven. In erge gevallen moet het probleem zelfs operatief verholpen worden.

Kurketrekkerstaart
De staart van de bulldog kan nog wel eens voor problemen zorgen.

Bij bulldogs met een oorspronkelijke pijlstaart is een normale beweging van de staart mogelijk. Je ziet bij dit soort staarten ook regelmatig knikjes, dit wil zeggen dat er tussen twee wervels of in een wervel zelf een knikje zit.

Bij de kurketrekkerstaart zijn de staartwervels echter vergroeid, waardoor de staart weinig of niet kan bewegen en het moeilijk is om de huid onder de staart schoon te houden. Er is weinig luchtstroom mogelijk en jeuk en ontsteking kunnen voorkomen. Bij dit soort staart moet dit gebied dan ook goed schoongemaakt en verzorgd worden. De kurketrekkerstaart kan zelfs zo vergroeid zijn, dat ze naar binnen groeit en/of de endeldarm gedeeltelijk dichtdrukt. Amputatie is dan nodig.

Wat ligt aan de oorzaak van zo’n ontsteking?

Schurft, gisten, schimmels en/of bacteriën veroorzaken een ontsteking. De ontstekingen zijn meestal des te erger bij honden met een huidallergie.

Verder kan ook overgewicht bijdragen tot meer huidplooien en dus meer kans op ontstekingen.

Hoe herken ik een huidplooiontsteking?

  • Je hond zal veelvuldig gaan krabben
  • Hij zal met zijn hoofd gaan schuren of wrijven tegen muren, tapijten, zetels…
  • Hij zal met zijn staart gaan schuren of wrijven over de grond of langs een muur (het doet denken aan een hond die last heeft van zijn anaalklieren of wormpjes heeft)
  • Zijn huidplooien stinken en je ruikt het meestal al van op afstand.

Wat kan ik doen of hoe kan ik dit voorkomen?

Heeft je hond last van overgewicht, zet hem dan op dieet en probeer hem meer beweging te geven. Dit kan helpen in het verminderen van de huidplooien.

Gebruik speciale antiseptische doekjes om de plooien schoon te maken (vb. CLX Wipes) en/of was je hond met speciale shampoo (behalve in het gezicht) om huidplooien op zijn lichaam schoon te houden (vb. Virbac Pyoderm of Duoxo S3 Pyo).

Gebruik, indien nodig, een antibacteriële zalf tussen de huidplooien (vb. Vetramil of Dermazyme).

Hou er rekening mee dat het kan gaan over een levenslange (en mogelijk dagelijkse) verzorging van de huidplooien.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Win steeds advies in bij je dierenarts om de juiste shampoo en antibacteriële crème aan te schaffen zodat je bestaande irritaties niet erger maakt! Zo kan de dierenarts ook opvolgen of er medicatie nodig is om het probleem grondiger aan te pakken in de strijd tegen de bacteriën, gisten, schimmels of schurft.

Vormen de huidplooien zodanig een chronisch terugkerend probleem en kan het niet opgelost worden met medicatie, doekjes, shampoo of crème dan bespreek je best de mogelijkheid van een chirurgische ingreep met je dierenarts waarbij de diepe huidplooien weggenomen worden.

Wanneer de kurketrekkerstaart zo vergroeid is dat deze naar binnen groeit en schoonmaken niet mogelijk is en/of wanneer deze de endeldarm gedeeltelijk dichtdrukt, bespreek je ook best de optie van een staartamputatie met je dierenarts.

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie