Mopshonden zijn één van de hondenrassen die erg gevoelig zijn voor overgewicht. Ze hebben altijd honger, kijken je aan met die smekende ogen en draaien rondjes rond de koekjeskast. Ze winden je zo al snel rond hun pootje om toch maar iets extra te krijgen… Ook zijn het niet zo’n actieve honden wat niet bijdraagt aan het behoud van een gezond gewicht.
Overgewicht vormt al erg snel een vicieuze cirkel waarbij het overgewicht zorgt voor een slechte conditie en de slechte conditie op zijn beurt zorgt voor te weinig beweging waardoor het overgewicht in stand blijft. Bij platsnuiten, die sowieso al gevoelig zijn voor bewegings- en ademhalingsproblemen, moet er dus extra over hun gewicht gewaakt worden.
Wat zijn de gevolgen van overgewicht?
Overgewicht kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen zoals:
- Bewegingsproblemen: de bewegingsvrijheid wordt beperkt. Je hond heeft minder uithoudingsvermogen en voelt zich minder goed in zijn vel.
- Gewrichtsaandoeningen: je hond moet meer kilo’s dragen en de gewrichten worden zo extra belast.
- Hart- en ademhalingsproblemen: door een slechte lichaamsconditie heeft het hart moeite om alles op gang te houden. Je hond is sneller buiten adem.
- Suikerziekte (verkeerde verwerking van suikers in het lichaam). Een aangepaste voeding is dan vaak raadzaam en afvallen is noodzakelijk. Suikerziekte kan in sommige gevallen weer verdwijnen bij het bereiken van het ideale gewicht.
- Slechte huid- en vachtconditie: de huidbarrière is minder goed en er zijn veranderingen in de talgproductie. Ook de doorbloeding van de huid kan verstoord zijn.
Hoe stel ik overgewicht vast?
Omdat net als bij mensen ieder lichaam anders is, kan je ook bij honden moeilijk afgaan op gewone standaardgewichten, of je hond vergelijken met een andere hond. Iedere hond heeft namelijk een andere bouw en een mopshond van 12 kg heeft daarom niet noodzakelijk meer overgewicht dan een mopshond van 8 kg. Belangrijker is om jezelf volgende vragen te stellen:
- Zijn de ribben van je hond wanneer hij rechtstaat goed voelbaar?
- Is de taille van je hond goed zichtbaar?
- Is je hond gesteriliseerd of gecastreerd? Na sterilisatie of castratie kan een hond bijkomen en kan een aangepast dieet nodig zijn.
- Heeft je hond weinig energie?
- Hijgt je hond veel bij een rustige wandeling en normale buitentemperatuur?
De Universiteit van Cambridge heeft, naar aanleiding van een studie over BOAS, een handige scorekaart opgesteld waarop je je kan baseren om overgewicht vast te stellen.
Wat kan ik zelf doen?
Honden met overgewicht hebben vaak een minder hoge levensverwachting, dus het is belangrijk om hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Voor een gezond gewichtsverlies is een combinatie van aangepaste voeding en beweging nodig.
- Geef minder voer: weeg de hoeveelheid af. De richtlijnen staan op de verpakking. Hou daarbij het streefgewicht van je hond aan. (Als je hond 10 kg weegt en hij zou ongeveer 8 kg moeten wegen, dan moet hij gevoerd worden voor een hond van 8 kg)
- Schakel over op dieetvoer: minder calorieën en een hoger vezelgehalte gaan het hongergevoel tegen.
- Stop met het geven van tussendoortjes: het zijn vaak echte caloriebommetjes.
- Zorg voor meer beweging: ga vaker wandelen en speel meer als de conditie van je hond dit toelaat.
De hoeveelheid beweging die je hond aankan hangt af van verschillende factoren: de bouw, de ademhaling, de leeftijd, het weer, … Zorg er dus voor dat je de hoeveelheid en intensiteit van de beweging afstemt op de limieten van je hond!
Wanneer moet ik naar de dierenarts?
Is er een plotse gewichtstoename (of -afname)? Heeft je hond een opgezette buik of moeilijkheden met ademhalen? Ga dan steeds langs bij je dierenarts. Zij kunnen uitsluiten of er onderliggende problemen zijn en opvolgen of er nood is aan bijvoorbeeld een BOAS-operatie (daarover later meer).
Het is altijd goed om het gewicht van je hond door een dierenarts te laten beoordelen. Vraag hem dan ook om advies. Zij hebben een speciale dierenweegschaal waarop je je hond kan wegen om zo het gewicht bij te houden. Vraag dan ook bij ieder bezoekje om je hond even te wegen en om het gewicht in het paspoort of gezondheidsboekje te noteren.
Als je thuis je hond wil wegen met een personenweegschaal doe je dit best door eerst jezelf te wegen en dan je hond in je armen te nemen en samen op de weegschaal te staan. Trek beide gewichten van elkaar af en je hebt het gewicht van je hond. Hou het bijvoorbeeld wekelijks bij in een soort dagboekje als je aan zijn gewichtsverlies werkt.
Onthou verder dat een verlies van 100 gram voor ons misschien niets voorstelt, maar voor een hond is dit al heel wat! 1 kg overgewicht bij een kleine hond staat namelijk gelijk aan 7 kg overgewicht bij de mens.
2 reacties Voeg uw reactie toe