Hatsjie, of toch nie.. Reverse sneezing

Reverse sneezing of omgekeerd niezen komt regelmatig voor bij honden, vooral bij kleinere rassen en platsnuiten. In de meeste gevallen is het dan ook onschuldig. Het is letterlijk het omgekeerde van niezen, in plaats van lucht uit de neus te blazen, trekt je hond lucht in. Voor jou als baasje is het schrikken omdat het lijkt alsof je hond aan het stikken is of een paniekaanval heeft.

Wat ligt aan de oorzaak?

Reverse sneezing wordt veroorzaakt door een plotse irritatie van de keelholte en het neusslijmvlies. De mond- en neusholte worden van elkaar gescheiden door het verhemelte. Vooraan in de mond bevindt zich het harde verhemelte en achteraan het zachte verhemelte. Hoe langer dat zachte verhemelte is, en hoe dichter het bij het strotklepje ligt, hoe meer kans op reverse sneezing. Het zacht verhemelte zwelt namelijk door de irritatie en gaat dan tegen het strotklepje aanliggen.

Het harde verhemelte gaat over in het zachte verhemelte wat tegen de strotklep komt te liggen

Er ontstaat vervolgens een spasme van de keelspieren waardoor de keelholte gedeeltelijk afgesloten wordt met als gevolg dat de hond moeite heeft met ademhalen en daardoor een naar lucht trekkend geluid gaat maken.

Reverse sneezing kan ontstaan zonder aanwijsbare aanleiding, maar vaak zie je het als je hond zich plots opwind of als net gegeten of gedronken heeft. Ook het ruiken aan sterke geuren kan een aanval opwekken. Ook allergiën en stof- of neusmijten kunnen aan de oorzaak liggen.

Hoe kan ik reverse sneezing herkennen?

Je hond maakt in een korte periode (1 tot 2 minuten) een snurkend, rochelend, snel snuivend, naar lucht trekkend geluid. Zijn hals staat vooruit, zijn poten staan naar buiten en het lijkt of hij het benauwd heeft en moet gaan overgeven door de terugkerende spasmen.

Deze mopshond krijgt last van reverse sneezing en het baasje wrijft over de keel en houdt kort de neusgaten toe om de aanval te stoppen.

Wat kan ik doen tijdens een aanval van reverse sneezing?

De meest bekende manieren zijn over de keel wrijven of kort de neusgaten dichthouden. Deze handelingen zorgen ervoor dat hij gaat slikken zodat de aanval stopt. Een aanval is niet ernstig dus ook als je niets doet, gaat het na ongeveer een minuut vanzelf weer voorbij. Je kan een (of meerdere) van onderstaande methoden uitproberen:

  • hou de neusgaten van je hond toe voor enkele seconden
  • streel zachtjes de nek en kalmeer hem met je stem
  • blaas lichtjes lucht in zijn gezicht
  • druk op zijn tong zodat hij zijn mond groter zal opendoen en de luchtweg beter vrijgemaakt wordt

Hoe kan ik de kans op reverse sneezing verminderen?

  • rook niet rond je hond
  • vermijdt producten met sterke geuren zoals chemische kuisproducten, luchtverfrissers, wasproduct, …
  • stofzuig regelmatig en gebruik een goede HEPA filter om rondzwevende stofdeeltjes op te vangen
  • heb je een airco, zorg er dan voor dat je de filters op gepaste tijdstippen vervangt
  • ga voor een antischrokbak zodat je hond minder snel eet
  • probeer je hond kalm te houden als hij zich opwindt tijdens het wandelen of als er bijvoorbeeld bezoek komt

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Ingrijpen van een dierenarts is zelden nodig. Komt de reverse sneezing erg vaak voor, duurt het langer dan normaal of zijn er nog andere symptomen dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor een neus- en keel inspectie. Een BOAS-operatie is dan misschien nodig.

Heeft je hond naast reverse sneezing ook een loopneus met bloed of geel slijm, verliest hij zijn eetlust of hoest hij veel, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Wordt het tandvlees van je hond grijs of paars, dan is je hond echt in ademnood en krijgt hij niet genoeg zuurstof binnen. Raadpleeg meteen een dierenarts.

In ernstigere vormen zou het kunnen gaan om een astma-aanval, hooikoorts, een tracheacollaps (ingestorte luchtpijp), een luchtweginfectie, een grasaar of ander vreemd voorwerp dat vastzit in de neus, een neustumor of -poliep of neusmijten.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie