Rituelen voor een gezond gebit

Het belang van een goede gebitsverzorging mag niet onderschat worden. Sommige honden hebben van nature erg veel last van tandplak, anderen hebben hun hele leven lang een stralend wit gebit. Vooral in het eerste geval wordt een dagelijkse poetsbeurt sterk aangeraden. Enkel zo kan je gebitsproblemen minimaliseren.

Heeft je hond van nature een erg gezond en mooi wit gebit? Dan zijn goede voeding en kauwsnacks of -speeltjes misschien voldoende. Blijf het gebit echter wel goed observeren.

Opgelet! Alle verder genoemde mogelijkheden om het gebit te verzorgen zijn preventief in te zetten. Ze zijn dus geen magisch middeltje! Is het gebit al zodanig aangetast door tandsteen dan kan enkel een dierenarts met een speciaal apparaat de tanden reinigen.

Wist jij dat tandplak in 24 uur wordt omgezet tot tandsteen?

 • Verzorgingstip 1
 • Verzorgingstip 2
 • Verzorgingstip 3

Maak een gewoonte van het tandenpoetsen

Opgelet! Geef nooit tandpasta of mondwater voor mensen aan honden! De fluoride in deze middelen is namelijk giftig.

Benodigdheden:

 • een tandenborstel voor honden met middellange haren en twee kanten, de ene kant bedoelt voor het gebit van kleine honden en de andere kant voor grote honden.
 • tandpasta voor honden met bvb kip of leversmaak
 • eventueel een vingerborstel

Je kan de bovenstaande benodigdheden als gebitsverzorgingset kopen of afzonderlijk.

Een tandenborstel vervang je best om de drie maanden.

Enkele tips vooraf

Het 5-stappenplan

 1. Laat ‘m wennen aan tandpasta.
 2. Laat ‘m wennen aan de aanraking.
 3. Introduceer de tandenborstel bij de hoektanden.
 4. Poets de tanden achterin de bek.
 5. Poets alle tanden.

Alternatieven voor of aanvullingen op tandenpoetsen

Voeding & snacks voor gebitsverzorging

Naast tandenpoetsen kunnen voeding en verzorgende snacks de dagelijkse gebitsverzorging vergemakkelijken.

We onderscheiden twee soorten reinigingen:

 • Een mechanische reiniging waarbij de textuur van de voeding de vorming van tandplak helpt voorkomen.
 • Een chemische reiniging door speciale ingrediënten in de voeding, zoals bijvoorbeeld natriumpolyfosfaat, gaat de omzetting van tandplak naar tandsteen tegen.

Hondenbrokken met een speciale samenstelling bevorderen een goede tandhygiëne. Veel merken nemen het al op in hun gamma zoals Hills Pet Nutrition T/D of Royal Canin Dental.

Kauwstrips of kauwsticks verminderen de accumulatie van tandplak en de kans op tandsteen en tandvleesontstekingen. Weet wel dat ze enkel een effect hebben op de tanden waarmee er gekauwd wordt. Voorbeelden van kauwsnacks zijn VeggieDent of Orozyme of Bogadent.

Supplementen voor gebitsverzorging

Korreltjes op basis van algen (vb. Orozyme Bucco Fresh PlaqueOff of Bogadent Plaque-Stop): deze korreltjes zijn een natuurlijk aanvullend diervoeder op basis van algen: knotswier of scophyllum nodosum. Door dagelijks een lepeltje door het voer te mengen, vermindert bestaande tandplak doordat de korreltjes de tandplak losweken van de tanden. Om dit proces te helpen geef je tussendoor ook best kauwstrips zodat de loszittende tandplak nog beter loslaat. Zo ga je de opbouw van tandsteen tegen en voorkom je een slechte adem. Een verbetering van de tanden zie je meestal na een 3 à 5 weken. De korreltjes helpen ook de vorming van nieuw tandplak te voorkomen. Dit effect wordt bereikt doordat de werkzame stof wordt opgenomen in het bloed en zo via de speekselklieren en mondflora invloed heeft op de vorming van tandplak op het hondengebit.

Sidenote: het gebruik van deze korreltjes wordt afgeraden bij honden met schildklierproblemen.

Speciaal mondwater voor honden

Vet Aquadent mondwater vermindert de opbouw van tandplak en bacteriën en zorgt voor een frissere adem door onder andere granaatappelextract, erythritol en inuline, natuurlijke ingrediënten. Meng dagelijks 2,5ml mondwater door 250ml drinkwater voor een makkelijke gebitsverzorging. Zorg wel dat je het drinkwater dagelijks vervangt.

Arm & Hammer Vers Kokosnootwater op basis van kokosnootwater en bakpoeder helpt ook bestaande tandplak te verminderen en te zorgen voor een frissere adem. Het kokoswater is verder rijk aan voedingswaarden en levert belangrijke elektrolyten voor de hydratatie. Deze kunnen helpen een gezonde huid en gezonde vacht te ondersteunen.

Antibacteriële gels met chloorhexidine (vb. Virbac Hexagel): deze gaan tandplak tegen, kalmeren geïrriteerd tandvlees en verhelpen een stinkende adem. Je kan de gel direct of door middel van een gaasje op de tanden en langs het tandslijmvlies van het dier aanbrengen. Een alternatief is een spoelvloeistof met chloorhexidine (vb Virbac Hexarinse).

Nylon of rubberen kauwspeeltjes voor gebitsverzorging

Nylabones zijn er in vele vormen en formaten. Ze zijn een leuke en veilige manier om je hond bezig te houden en de tanden te reinigen. De fijne nylon naden wrijven rondom de tanden en masseren comfortabel het tandvlees. Het intensieve kauwen voorkomt het opnieuw vormen van tandsteen en sterkt bovendien de kauwspieren. Het bot is erg sterk en blijft in een stuk, zodat geen grote delen losraken.

Toothcleaner hondenspeeltjes bevatten rubberen masssagestukjes die het gebit helpen reinigen en door hun vorm op meer plekken kunnen geraken dan een doorsnee speeltje of kauwbot. Bij sommige van deze speeltjes kan je ook tandpasta in het speeltje aanbrengen.

Natuurlijke botten en staven voor gebitsverzorging

Koffiehout-kauwstaven: tijdens het kauwen komen fijne vezels los, met een vergelijkbaar effect als tandzijde. Ze zijn volkomen onschadelijk en kunnen gewoon doorgeslikt en verteerd worden. Tevens bevordert de kauwstaaf het schuureffect op de tanden en verstevigt de kauwspieren. Het is 100% natuurlijk en bevat noch dierlijke noch kunstmatige ingrediënten. Ook is het voor allergische honden geschikt als alternatief voor vlees- of suikerhoudende kauwsnacks.

Yak sticks zijn glutenvrije en vegetarische sticks op basis van yakmelk uit het Himalaya gebergte. Ze zijn rijk aan eiwitten en calcium en dragen zo bij aan een sterk spierstelsel, gezonde botten en sterke tanden. Daarnaast zetten ze ook aan tot langdurig kauwen, wat bevorderlijk is voor de mondhygiëne. Dankzij de harde textuur heeft je hond veel tijd nodig om zijn tanden om de stick heen te werken. Zo worden de kauwspieren aangesterkt en tandsteen verminderd.

Hertengeweien: De afwerpstangen van de edelherten zijn niet alleen geschikt om aan te knagen en op te kauwen, maar ook om te spelen en om de tandverzorging te ondersteunen door het schuren. Daarnaast zijn ze ook een bron van waardevolle mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, magnesium, natrium en kalium.

Opgelet! Bij een broos gebit kunnen dit soort harde botten net zorgen voor tandfracturen. Verschillende bronnen spreken elkaar hierin echter tegen. Wij zijn zelf wel fan van deze geweien maar zoals gezegd bij ongezonde tanden ga je best niet voor te harde speeltjes of botten.

Geef sowieso liever géén rawhides: lees in dit artikel waarom!

Meer info? Bezoek ook de campagnesite van de Maand van de Gebitsverzorging.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie