Tussenteenontsteking

Vooral bij de Engelse bulldog komt tussenteenontsteking of in moeilijkere termen interdigitale pyodermie of pododermatitis regelmatig voor. Dit uit zich in rode bulten of blaasjes tussen de tenen.

Wat is de oorzaak van tussenteenontsteking?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een tussenteenontsteking.

Doet de ontsteking zich slechts aan één poot voor, dan kan het gaan om een grasaar, een houtsplinter, een doorntje of een ander vuiltje dat zich een weg in de huid gebaand heeft tussen de tenen.

Grasaren kunnen zelfs in de neus, oren en achter het ooglid kruipen!

Doet de ontsteking zich aan alle poten voor, dan kan het gaan:

  • mijten (demodexmijten, oogstmijten, …), een allergie, een schimmelinfectie, een auto-immuunstoornis, …
Demodexmijt onder de microscoop
  • Stress, wat zich vaak uit in het veelvuldig likken aan (bei)de pootjes.
  • Een contactreactie van het lopen in/op chemische of irriterende (vloei)stoffen.
  • Een steriele ontsteking waarbij bacteriën geen hoofdrol spelen.

    Je ziet de aandoening vooral bij honden met dikke, vlezige en iets doorgezakte poten zoals bij die van de Engelse bulldog. Bij dit soort pootjes raakt de onderzijde van de tussenteenhuid de ondergrond en beschadigt zo de huid. Haren worden terug in de haarzakjes geduwd. Zo komt er een ontstekingsreactie op gang, een reactie op het ‘vreemd lichaam’ waardoor een bultje ontstaat.

Wat zijn de symptomen?

  • In de beginfase: een rode en gezwollen huid.
  • In een verdere fase: diepere ontsteking met abcesvorming, knobbels, zweren en/of fistels en etterend en/of roodbruin ontstekingsvocht.
  • Bijkomend: kale plekken, jeuk in lichte, matige tot ernstige vorm (dit uit zich door likken, bijten, krabben of schuren), manken door pijn in pootje(s), huidverkleuring door speeksel van het overmatig likken, schaafwonden, talgafscheiding, schilfers, korsten en een verdikte huid.
  • Je ziet tussenteenontsteking, navenant de oorzaak, ook vaak samen met een oorontsteking.
Tussenteenontsteking

Wat kan ik zelf doen bij tussenteenontsteking?

Controleer of er niets tussen de tenen of voetkussentjes zit.

Maak de pootjes schoon met antiseptische doekjes (vb. CLX Wipes). In geval van wondjes kan je honingzalf (vb. Vetramil of Dermazyme) aanbrengen.

De behandeling van tussenteenontsteking bestaat uit dagelijkse voetbadjes van ongeveer een kwartier met een antiseptische oplossing (vb. Isobetadine) gedurende +/- een week.

Wanneer moet ik naar de dierenarts gaan?

Blijft het probleem (terugkomen) en kon je geen voorwerp tussen de teentjes vinden? Dan zal je dierenarts verder onderzoek doen naar de oorzaak. Hij zal eerst de aanwezigheid van parasieten of voedings- en contactallergieën uitsluiten. Indien de ontstekingen aanhouden, kan het nemen van een biopt van de tussenteenhuid vaak alsnog een antwoord geven.

De uitslag zal, indien de andere aandoeningen zijn uitgesloten, waarschijnlijk een steriele ontsteking zijn. Je hond zal dan nooit helemaal genezen van het probleem en je zal mogelijk dagelijks de pootjes moeten wassen met een speciale shampoo. 

Indien het om een bacteriële ontsteking gaat, dan zal je dierenarts je waarschijnlijk naast de shampoo ook antibiotica voorschrijven.

Je kan verder de tussenteenhuid ook twee keer per dag insmeren met een ontstekingsremmende zalf of spray die je via je dierenarts kan krijgen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie