Warm weer kan voor ieder ras een risico vormen, maar Franse en Engelse bulldogs, mopshonden, boxers maar ook honden met overgewicht hebben extra moeite de hitte te trotseren. Wanneer je kiest voor een van deze rassen moet je hier dus op voorhand al rekening mee houden. Wij sommen enkele do’s en don’ts op om samen veilig de zomer door te komen.
Zorg voor verkoeling
Het meest logische en toch ook meteen het lastigste om toe te passen: hou de omgeving van je hond zo koel mogelijk. Sluit overdag alle ramen zodat de hitte buiten blijft en laat het ‘s morgens en ‘s avonds goed verluchten door alle ramen even open te zetten. Hou het huis donker door je gordijnen of zonwering te sluiten.
Heb je een airco? Geweldig! Je kan dan makkelijker zorgen dat je je hond in een koele ruimte kan houden. Heb je geen vaste airco dan kan een mobiele airco ook een oplossing zijn. De meesten zijn voorzien van een slang naar buiten. Die moet je dan wel even veilig door een raamkier of opening zien te bevestigen. Mobiele airco’s die koelen met water hebben geen slang naar buiten nodig maar zijn over het algemeen wel minder krachtig en het water moet geregeld bijgevuld. Een degelijke mobiele airco kost toch al snel rond de 500 euro. Een vaste toch al snel het driedubbele.
Gelukkig worden ook gewone ventilators veelvuldig ingezet door hondenbaasjes. Je kan er eventueel een bak met bevroren waterflesjes voor zetten zodat hij koelere wind uitblaast. Na een tijdje voelt de wind van een ventilator namelijk warm. Spray af en toe met wat water op je hond zijn lichaam (tenzij hij dit niet leuk vind) of spray wat voor de waaier, de wind voelt meteen heerlijk fris.
Aandachtspunt: Zorg dat de wind van een ventilator (of airco) niet op de ogen van de hond blaast, want dan kan dat zorgen voor een oogontsteking of stijve spieren.
In je tuin kan je voor schaduw zorgen door een parasol open te zetten (of bijvoorbeeld een tafel waar je hond graag onder gaat liggen). Je kan ook een hoekje voorzien in de koelere schuur of garage waar hij kan rusten.
Verder zijn er speciale koelmatten om in de schaduw op de grond leggen, maar een natte handdoek doet zijn job ook al (voor even). Ook koelbandana’s en jasjes zijn een optie. Niet iedere hond zal er echter fan van zijn! De ene versie is ook wat zwaarder dan de andere wat dan weer niet zo aangenaam dragen is. Probeer ze daarom steeds eerst uit te testen zodat je het materiaal en de dikte kan voelen en hoe het rond de nek van je hond zit.
Je kan in huis ook gewoon een handdoek nat maken en op de grond leggen of eventjes ter verfrissing rond hem hangen. Van een lauwe douche kikkeren ze ook enorm op en de plantenspuit kan ook al voor de nodige verfrissing zorgen.
Enkele aandachtspuntjes:
- Koelmatten gevuld met gel (die de koelte langer vasthoudt) leg je NOOIT in de zon! Hou dus in de gaten hoe de zon draait.
- Koelbandana’s betekenen niet dat je hond beter de zon zal kunnen trotseren en dus wel gewoon kan meewandelen. Vermijdt inspanningen ongeacht de hulpmiddeltjes die je gebruikt.
Warm weer en waterpret thuis
Een leuke verkoeling op warme dagen is het plaatsen van een zwembadje. Je kan bijvoorbeeld een kinderzwembad/zandbak gebruiken (in de vorm van een schelp of schildpad), dit is goedkoop en kan tegen krassen, dabben, knabbelen… Ook zijn er speciale hondenzwembadjes die je na gebruik kan opvouwen en dus geen onnodige plaats innemen. Vul het met water en leg er een speeltje (of kinderballetjes) in en laat je hond op die manier op zijn eigen tempo toenadering zoeken tot het speeltje. Zo zal hij zijn voetjes uiteindelijk in het badje durven zetten. De ene hond wordt daarna een echte waterrat, de andere zal misschien nooit zelf in het bad gaan. Je kan hem dan gewoon af en toe een badje geven.
Enkele aandachtspuntjes:
- Watervergifting: Let op dat je hond geen grote happen water zal inslikken, dat kan gevaarlijk zijn en maag- en darmklachten geven.
- Temperatuurshock: Let ook op dat er geen te groot temperatuursverschil tussen het water en de buitentemperatuur is. Dat geeft hetzelfde effect als te koud water drinken of koelen met te koud water, de bloedvaten gaan vernauwen en hij zal dan net zijn warmte niet kwijt kunnen in tegenstelling tot wat mensen denken. Je laat het water dus best eerst even wat opwarmen in de zon of je kan een thermometertje kopen (voor zwembaden of spa’s). Een goede temperatuur ligt rond de 20 graden.
- Verdrinkingsgevaar: Uiteraard zorg je voor een veilig zwembadje, voldoende laag dat hij makkelijk eruit kan en op geen enkel moment zou kunnen verdrinken. In ieder ander zwembad zorg je dat je ten allen tijde vlak naast hem bent. Een platsnuit kan door zijn morfologie meteen naar de diepte zinken! Of in ademnood komen, of een shock krijgen. Een speciaal zwembadje voor peuters of honden is dus de veiligste optie.
Warm weer en waterpret buitenshuis
Ook kan je naar een (honden)strand gaan. Is het een gewoon strand, zoek dan eerst goed op of honden toegelaten zijn en van waar tot waar juist en op welke momenten van de dag. Breng een matje mee zodat hij niet op heet zand moet liggen, en voorzie een parasol voor schaduw. Zorg dat je steeds vers (niet té koud) drinkwater mee hebt.
Aandachtspunten:
- Ook hier weer voorzichtig zijn dat je hond niet teveel zeewater binnenkrijgt!
- Ga je zwemmen op een plek met stilstaand water, of wil je hond gewoon drinken van dat water, pas dan op met blauwalg en botulisme. Geregeld komen er meldingen binnen van water dat hiermee besmet is.
Zorg voor hydratatie
Bij warm weer zal je hond waarschijnlijk minder gaan eten en veel meer gaan drinken. Zorg daarom voor voldoende en vers drinkwater. Hou er rekening mee dat het water snel verdampt. Voorzie daarom extra drinkbakken die niet kunnen worden omgestoten.
- Ververs het water minstens 2 keer per dag.
- Om het water koel te houden, kan je er ijsblokjes in doen of de drinkflessen even in de diepvries steken. Het water mag echter ook niet te koud zijn. Ijskoud water is namelijk niet gezond.
Zorg dat je hond zich niet kan verbranden
Heet (of zelfs smeltend) asfalt kan de voetkussentjes van je hond ernstig verbranden! Zorg dat je altijd eerst even zelf het asfalt (of andere grondbedekking waar zon op staat zoals tegels of zand) aanraakt voor je je hond er op laat lopen. Als de ondergrond voor jou te heet is, dan is deze ook te heet voor je viervoeter.
Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden.
Probeer te gaan wandelen op frissere momenten bij voorkeur ‘s morgens vroeg. Wil je overdag toch kort weggaan om hem zijn behoeften te laten doen, mijd dan in ieder geval asfalt in de volle zon en laat hem zoveel mogelijk over gras lopen.
Je zal er misschien niet meteen aan denken, maar ook de vacht van honden kan verbranden. vooral honden met een witte, dunnere of lichte vacht. De gevoelige plaatsen zijn de rug (bij bvb huidaandoeningen), de opstaande oren bij bijvoorbeeld Franse bulldogs en het neusje (zeker bij jonge honden waar het nog wat rozig is). Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of meer, bij voorkeur een speciale zonnebrandcrème voor dieren die niet giftig is gezien je hond het misschien kan aflekken. Test de crème eerst op een klein stuk huid om te zien of het dier niet allergisch is.
Nog een gevaar waar mensen vaak niet aan denken. Let op met tuinslangen die in de zon gelegen hebben! Zowel mens als dier kan ernstig verbranden door opgewarmd water dat in de slang is blijven zitten en er bij het volgend gebruik plots uitkomt!
Voorzie zo min mogelijk lichamelijke inspanningen
Bij tropische temperaturen wordt mensen aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond bij warm weer zeker niet rennen naast de fiets en maak ook geen lange wandelingen. Om toch wat van hun energie kwijt te krijgen sta je best erg vroeg op zodat je op een fris moment wel nog een langere wandeling kan maken indien nodig. Stimuleer inspanning niet, dus laat de bal thuis en de stok liggen. Ze zullen vast zin hebben in alles, maar door de adrenaline zullen ze hun eigen grenzen overschatten! ‘s avonds kan het nog steeds erg warm zijn ook al is de zon weg, ‘s morgens is het frisser door de dauw dus kies bij voorkeur de ochtend.
Heb je een bos in de buurt dan is het bos de koelste plek om toch eventjes in de natuur te gaan wandelen.
Laat je dier nooit alleen in een auto bij warm weer
Zelfs bij relatief milde buitentemperaturen of op een schaduwrijke plek loopt de temperatuur in de auto razendsnel op. Je voelt het zelf al als je je auto opent, de hete walm die je tegemoet komt. En toch, zijn er ieder jaar weer mensen die denken dat het geen kwaad kan, zeker met het raampje open. Test het gerust zelf uit zonder hond! Ook met het raampje open wordt je auto een oven!
Zie je bij warm weer een hond alleen in een auto, bel dan de politie en zorg liefst voor een getuige. Is de toestand ernstig, en zie je dat de hond moeilijkheden krijgt dan is wachten op de politie vaak geen optie en mag je zelf een raampje kapot slaan. Een dier in nood ben je verplicht te helpen.
Verfrissende lekkernijen
Verwen je hond bij warm weer af en toe met een verfrissend snoepje zoals yoghurt, groenten en fruit. Veel honden vinden meloen heerlijk. Je kan ook speciale hondenijsjes kopen en zelf maken. Ijs voor mensen is echter niet gezond!
Aandachtspuntje: Geef nooit druiven of avocado want deze zijn giftig voor honden. Je kijkt dus best eventjes naar de lijst van wat een hond wel en niet mag eten.
Oververhitting
Ziet je hond er moe en futloos uit en begint hij te hijgen, kwijlen of te duizelen? Dan is hij misschien al oververhit… Honden en katten met een korte snuit zijn extra gevoelig aan oververhitting. De temperatuur van je hond moet tussen de 38 en 39 graden liggen.
Breng het dier direct in een koele omgeving en maak de onderkant van het dier nat met lauw water of leg het dier op een frisse, natte handdoek. Je kan ook de poten en buik afspoelen met lauw water.
Gebruik geen te koud water, want dan gaan de bloedvaten dicht zodat de overtollige warmte niet weg kan. Voorzie koel drinkwater en laat het dier iedere paar minuten een klein beetje drinken.
Raadpleeg een dierenarts als het na enkele minuten niet beter gaat met het dier.