Weet jij hoe je je hond moet reanimeren?

Reanimeren is een combinatie van hartmassage en beademing en heeft al heel wat mensen- én dierenlevens gered. Door de technieken uit dit artikel toe te passen, kan je het leven van je hond redden als hij geen hartslag meer heeft of is gestopt met ademhalen.

Als een hond stopt met ademhalen, daalt het zuurstofpercentage in het bloed al snel en zonder zuurstof vallen belangrijke organen zoals de hersenen, de lever en de nieren één voor één uit. Binnen drie tot vier minuten kan al hersenbeschadiging optreden en dus is het cruciaal om snel te handelen.

Wat kan de oorzaak zijn dat je hond bewusteloos valt?

Er zijn heel wat oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je hond bewusteloos valt. Verstikking, hersenschudding, coma, hartfalen, bloedverlies, elektrocutie, bijna verdrinking, (rook)vergiftiging, shock…

Observeer je hond

Heeft je hond het bewustzijn verloren, laat dan ofwel een andere persoon met de dierenarts bellen terwijl jij eerste hulp toepast, of probeer de telefoon op speaker naast je neer te leggen terwijl je al begint met reanimeren.

Probeer altijd de ABC-methode te onthouden en toe te passen: AIRWAY, BREATHING en CIRCULATION.

  • Airway – luchtwegen: controleer of er een voorwerp of vloeistof in de mond of neus zit.
  • Breathing – ademhaling: ademt je hond nog? Kijk of zijn borstkas nog op en neer gaat, hou je hand voor zijn neus en/of leg je hand op zijn zij om dit beter te voelen als je het niet goed ziet.
  • Circulation – circulatie: controleer of je hond nog een hartslag heeft. Dit kan door aan de binnenzijde van de achterpoot te voelen, achter de elleboog te duwen of op beide kanten van de borst te duwen. Oefen op voorhand of je de hartslag van je hond kan voelen! Controleer ook de bloedcirculatie. Dit kan je door te kijken naar de kleur van het tandvlees en door te zien hoe snel er terug kleur intrekt na het drukken op een plekje van het tandvlees.

Heeft je hond geen ademhaling of hartslag meer? Begin dan meteen te reanimeren! Kunstmatige mond-op-neus ademhaling zorgt ervoor dat zuurstof in de longen geraakt om daarna via de bloedbaan en door de werking van het hart de juiste plaats bereikt! Een gebrek aan zuurstof zorgt voor ernstige problemen dus je kan helaas niet wachten op een dierenarts.
Hartmassage zorgt ervoor dat het hart terug begint te kloppen.

Ben je met twee? Verdeel dan de rollen en laat iemand de kunstmatige beademing toepassen en de andere de hartmassage.

Ga achteraf steeds zo snel mogelijk naar de dierenarts voor verdere zorgen. De kans bestaat dat de hond (inwendige) verwondingen opliep tijdens het reanimeren of door een tekort aan zuurstof.

Beginpositie: Leg je hond plat op de grond, op zijn rechterzijde.

A – Maak de luchtwegen vrij

Controleer of er iets de luchtwegen verspert.

Een obstructie van de luchtwegen moet je zo snel mogelijk verwijderen aangezien het de hond belet om te ademen. Hierdoor krijgt het hart en de rest van het lichaam niet voldoende zuurstof waarna hun functies zullen uitvallen met uiteindelijk de dood tot gevolg.

Zit er iets in de mond of keelholte? Strek de nek en trek de tong uit de mond. Verwijder het voorwerp met je handen of een tang of ander hulpstuk dat je voorhanden hebt. Doe dit enkel als je het voorwerp ook effectief ziet! Door gewoon te voelen kan je ook andere dingen voelen die bij de anatomie van de mond of keelholte horen!

Inspecteer de mond- en keelholte

Zit er iets in de luchtpijp? Pas (enkel als je zeker bent dat er iets zit!) het Heimlich maneuvre toe (in dit geval licht aangepast voor een bewusteloze hond). Onderstaand filmpje toont hoe je dit kan toepassen.

Zijn de luchtwegen vrij (gemaakt) maar is er geen ademhaling, pas dan kunstmatige ademhaling toe.

B – Zorg voor ademhaling

Pas mond-op-neusbeademing toe (enkel als er geen ademhaling is!).

Je hond ligt nog steeds in de beginpositie, plat op zijn rechterzijde. Je strekt nu zijn voorpoten voorwaarts.

Vorm met je handen een kommetje voor zijn neus of leg je mond rechtstreeks over zijn neus en blaas er lucht in. De borst zou lichtjes omhoog moeten komen door het blazen. Haal je mond telkens van de neus zodat hij vrij kan uitademen.

Mond-op-neusbeademing
  • Beadem de hond 10 tot 20 maal per minuut.

Zijn de luchtwegen vrij en is de hond beademd maar heeft hij nog geen hartslag? Geef dan nu een hartmassage om het hart weer op gang te laten komen.

C – Zorg voor hartslag

Je hond ligt nog steeds in de beginpositie, plat op zijn rechterzijde, met zijn voorpoten gestrekt. Je legt best iets onder het borstbeen (bv. handdoek,…).

Dien hartmassage toe (enkel wanneer er geen hartslag is!) .

De locatie van je handen is afhankelijk van de grootte van de hond.

  • Bij een kleine hond oefen je druk uit met duim en wijsvinger terwijl je met de andere hand de hond ondersteunt aan de rug (of zoals voor een grote hond maar met maar 1 hand of twee handen maar beperkte druk om te voorkomen dat je teveel druk uitoefent en ribben gaat breken of eventueel een long doorboort).
Hartmassage bij een kleine hond of kat
  • Bij een grote hond geef je de hartmassage door plaats te nemen tegen de rug van je hond en druk uit te oefenen met de muis van je hand op de plaats waar de schouders van de voorpoten en de borst samenkomen. Om voldoende kracht te kunnen uitoefenen moeten je schouders zich boven je handen bevinden.
Hartmassage bij een grote hond
  • Bij een magere, grote hond zoals een windhond, leg je je handen dichter achter de schouder:
Hartmassage bij een magere hond
  • Bij een hele grote of erg ronde hond gaat (zoals een engelse bulldog), leg je je hond in rugligging. Vervolgens druk je met beide handen zeer krachtig voorwaarts op de borstkas.
Massage bij een hond met een rondere bouw zoals de bulldog

Na 30 hartcompressies hou je zijn mond volledig toe en blaas je tweemaal door zijn neus. Herhaal nu weer de hartcompressies. Blijf de mond-op-neusbeademing en de hartmassage afwisselen om de 30 compressies en controleer om de minuut op een hartslag.

Is er terug een hartslag? Gelukkig! Je hebt zijn leven gered. Vergeet niet alsnog zo snel mogelijk een check-up bij de dierenarts te doen.

Wanneer stoppen met reanimeren?

  • Als je hond kreunt of zucht.
  • Wanneer de ademhaling of hartslag van je hond terug is.
  • Na een reanimatie van meer dan 20 minuten. Het heeft helaas geen zin meer om nog door te gaan met reanimeren. De hersenschade door een tekort aan zuurstof is na een tiental minuten al veel te groot.

Bekijk ook onderstaand filmpje!

Oefen thuis al eens of je de hartslag en de ademhaling kan volgen en kijk naar de kleur van zijn tandvlees nu hij gezond en wel is en vooral: zet het noodnummer van je dierenarts in je gsm.

Er worden geregeld EHBO-cursussen voor dieren gegeven, cursussen waarbij bvb. gebruik wordt gemaakt van een oefendummy zoals in bovenstaand filmpje. Als je de mogelijkheid hebt zo’n cursus te volgen, zeker doen!

Geef een reactie