Dierenbuddy als tijdelijk baasje in nood

Stichting Blijdschap voor de Dieren (BVDD) is op zoek naar dierenbuddy’s in heel Nederland. Een dierenbuddy helpt met het uitlaten, verzorgen of oppassen op een dier, zowel voor een korte als langere tijd. Misschien iets voor jou?

De stichting BVDD nam per 1 januari 2021 het landelijk hulpproject “Wat Nu?”, ook wel Buddyproject genoemd, over van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn. Dit project waarbij mensen belangeloos en zonder vergoeding tijdelijk Buddy willen zijn voor een dier blijft op deze wijze toch bestaan.

Wat is een dierenbuddy?

Niet iedereen heeft familie of vrienden (m.a.w. een dierenbuddy) die kunnen bijspringen om te helpen als de nood aan de man is. Vooral als een eigenaar tijdelijk niet in staat is om voor zijn eigen dier te zorgen, bijvoorbeeld ouderen die plotseling worden geconfronteerd met een ziekte, of ander lichamelijk ongemak, waardoor ze een tijdje aan huis gebonden zijn. Zij maken zich terecht zorgen wanneer ze hun hond niet kunnen uitlaten, of een ander huisdier niet de zorg kunnen geven die het nodig heeft.

Er zijn veel mensen met een kleine beurs die geen uitlaatservice of opvang voor een huisdier kunnen bekostigen. Natuurlijk willen ook zij dat hun huisdier de juiste zorg blijft krijgen.

Een helpende hand van mensen uit de eigen buurt, een tijdelijke dierenbuddy, is dan zeer welkom. De dagelijkse wandelingen met de hond, of bijvoorbeeld het meewandelen omdat de eigenaar nogal slecht ter been is. Of het helpen bij het verschonen van de kattenbak, konijnenhok of vogelkooitje behoort tot deze hulp. Door het aantrekken en registreren van dierenbuddy’s probeert stichting BVDD een groot dekkingsgebied in Nederland te creëren. Zo kan iedereen gebruik maken van de dierenbuddydienst. Vrijwilligers die zich aanmelden als tijdelijke buddy, doen dat geheel vrijblijvend.

Ricardo is dierenbuddy voor Bully

Meerdere doelstellingen

Niet alleen wordt het dier geholpen met goede zorg. Ook neemt het feit dat iemand zich geen zorgen hoeft te maken over zijn huisdier, veel zorgen weg waardoor ze sneller de “oude” kunnen worden. Hulp bieden is incidenteel. Ze weten namelijk niet uit welke hoek van ons land en op welk moment een aanvraag voor steun binnenkomt. De stichting matcht de zorgvrager met een vrijwilliger die in de buurt woont. Dit kan alleen als er voldoende mensen in die omgeving zijn aangemeld.

Ze zoeken dus heel veel vrijwilligers uit alle delen van het land, zodat snel een goede match kan worden gevonden indien dat nodig is.

Hoe word je een tijdelijke dierenbuddy?

Wil jij vrijwillig en op incidentele basis in de eigen buurt/wijk hulp bieden aan een eigenaar met een huisdier in tijdelijke nood? Dan kan je je aanmelden via het formulier dierenbuddy. Komt er een hulpvraag binnen in jouw wijk/buurt, dan neemt de stichting contact op en stemt eerst af met jou of hulp bieden op dat moment past. 

Ben je eventueel ook bereid bent om tijdelijk in een noodsituatie een huisdier op te vangen, dan kan je dat aangeven in het aanmeldingsformulier. De stichting is naarstig op zoek naar meer pleegadressen verspreid over het land. 

Als de match tot stand is gekomen, dan is het de bedoeling dat vrijwilliger en zorgvrager goede afspraken met elkaar maken. Mocht door omstandigheden onverhoopt toch worden afgezien van de hulpverlening dan hoort de stichting dat ook graag. In dat geval kan ze haar lijst met vrijwilligers/zorgvragers actualiseren. Het is belangrijk dat de zorgvrager er bij een eerste kennismakingsgesprek met de vrijwilliger niet alleen voor staat. Zij adviseren dat er een bekende van de zorgvrager of maatschappelijke hulp bij het gesprek aanwezig is. Veiligheid boven alles. ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’, maar tegenwoordig moeten we alert zijn.

Vereisten dierenbuddy

  1. Vrijwilligers die zich aanmelden dienen 18 jaar of ouder te zijn en in het bezit van een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AP)?
  2. Vrijwilligers die zelf verkeren in een minimale uitkeringssituatie (bijv. bijstand hebben en/of onder bewind staan enz.) mogen wel steun bieden bij het uitlaten van een hond of het verzorgen van een kattenbak. Zij kunnen echter geen pleegadres zijn voor tijdelijke opvang van een huisdier.

Hoe vraag je zelf hulp van een dierenbuddy?

Schroom niet en vraag hulp als je tijdelijk je huisdier niet zelf kan verzorgen. De hulp van vrijwilligers betreft bijvoorbeeld het uitlaten van uw hond of het meehelpen met het verzorgen (eten geven, verschonen) van de andere huisdieren.

Vul het aanmeldingsformulier zorgvrager in. De stichting stemt na ontvangst van je aanvraag telefonisch met je af wat precies de wensen zijn en voor welke periode. Daarna nemen ze contact op met een dichtstbijzijnde vrijwilliger en proberen een goede match tot stand te brengen.

Indien een huisdier voor een korte periode in een pleeggezin moet opgenomen worden, omdat je bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan, is het raadzaam om onderling goede afspraken te maken. Vooral over de termijn dat het dier bij het pleeggezin verblijft. Zo ook over de kosten voor de normale verzorging van het huisdier gedurende de periode van opvang. In sommige uitzonderlijke gevallen kan er aanspraak gemaakt worden op diervoer dat stichting Blijdschap Voor De Dieren, indien nodig, beschikbaar stelt.

Vereiste zorgvrager

  • Voor de zorgvrager geldt dat hij in bezit moet zijn van een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren. De eigenaar blijft ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor zijn huisdier.

Vragen of hulp nodig?

Heb je nog vragen over het Buddyproject dan kan je via het contactformulier direct contact met de stichting opnemen. Telefonisch zijn ze ook te bereiken op +31 (0)545 201899, bgg. +31(0)682000839 . Wil je graag meer lezen over hun werk en de verhalen over de dieren waarbij ze bemiddelen? Je kan stiching BVDD op Facebook vinden of de dierenpagina op hun site bekijken.

Geef een reactie