Justice4Animals

on

Het Oostendse dierenasiel ‘het Blauwe Kruis van de Kust’ kreeg midden maart twee zwaar uitgehongerde hondjes binnen. De lokale politie trof de Franse bulldog en de teckel per toeval aan bij een ‘modaal’ gezin in Oostende. Bij het asiel maar ook bij de vele dierenliefhebbers is de maat vol! Er moet iets gebeuren tegen de straffeloosheid van dierenverwaarlozing.

Marley en Bailey

Julie is een dierenliefhebber in hart en nieren en adopteerde zelf al meerdere Franse en Engelse bulldogjes. Ze trok zich het verhaal van Marley en Bailey dan ook meteen erg aan. “Wijzelf hebben reeds zes honden geadopteerd. Verschillende uit schrijnende omstandigheden van verwaarlozing en mishandeling. Maar de vorige eigenaren werden en worden niet bestraft. Ze beginnen gewoon weer opnieuw.” vertelt Julie.

“De Franse bulldog en Teckel van 6 en 3,5 jaar oud zijn momenteel met kleine stapjes aan het aansterken maar zullen hoogstwaarschijnlijk blijvende (orgaan)schade opgelopen hebben door de wellicht maanden tot zelfs jarenlange verwaarlozing en ondervoeding” vervolgt Julie.

“Een andere organisatie, vzw the Lucky Stars, moest deze maand ook al ingrijpen bij een hond die al minstens 2 jaar op een oprit woonde, helemaal uitgemergeld en verwaarloosd. Uiteindelijk hebben ze haar uit haar lijden moeten lossen. Dit zijn 2 actuele gevallen, om nog maar te zwijgen van de rest.”

“Daders worden amper of niet gestraft en zelfs als dat gebeurt is het belachelijk ondermaats en worden ze nooit vervolgd. Het wordt hoog tijd dat er dingen veranderen wat betreft vervolging en bestraffing van dierenmishandeling en verwaarlozing” benadrukt Julie.

Justice4Animals – gerechtigheid voor dieren

Ook het Blauwe Kruis heeft genoeg van de straffeloosheid en richt Justice4animals op, een initiatief dat werk maakt van een effectieve vervolging van iedere vorm van dierenmishandeling tegen huisdieren. Een initiatief dat zich voluit inzet voor de rechten en de bescherming van het huisdier. “We willen systematisch burgerlijke partij staan voor elke dierenmishandeling binnen de ruime regio Oostende.” vertelt Fabrice Goffin, voorzitter bij het Blauwe Kruis van de Kust. “We gaan de justitiekosten betalen, maar de advocatenkosten kunnen we niet allemaal zelf betalen. Een burgerlijke partijstelling kost al gauw 1.000 euro.”

Justice4animals ijvert voor een striktere wetgeving gericht op een betere bescherming van huisdieren, een versterking van de handhaving van de bestaande regels én bovenal een effectief juridisch sluitstuk bij iedere vastgestelde mishandeling.

Steun Justice4Animals

“Het initiatief verdient daarbij alle steun, ook financieel.” vindt Julie. “Dus ik dacht, ik moet iets doen! Waarom geen crowdfunding opstarten om hen hierbij te helpen? Want alle kleine beetjes maken een groot verschil!” Julie roept dan ook alle dierenliefhebbers op om te doneren, de actie te delen of om gewoon al van zich te laten horen tegen al het dierenleed. “Want hoe meer bereik, hoe meer we de dieren kunnen helpen!” besluit Julie.

Ook Vlaams minister voor Welzijn Ben Weyts mocht intussen al een mailtje ontvangen van Julie om de kwestie aan de kaak te stellen.

Doe mee!

De crowdfunding is intussen afgesloten. Julie mocht meer dan 3000 euro overschrijven naar het dierenasiel.

Rechtstreeks doneren aan het asiel kan uiteraard nog steeds. Doe dan een overschrijving op rekening nr. BE05 3751 1311 1375 van het Blauwe Kruis van de Kust met mededeling ‘justice4animals’.

Oproep voor advocaten

In de media

Focus-wtv postte een video-verslag van de twee hondjes, tien dagen na de feiten. Ze zijn al mooi bijgekomen maar hebben nog een hele weg te gaan.

Vrt nws publiceerde een artikel.

Het Nieuwsblad postte een artikel met video. (volledig artikel enkel voor abonnees)

Ook Het Laatste Nieuws postte een artikel. (volledig artikel enkel voor abonnees)

De crowdfunding van Julie kwam tot stand in overleg met het Blauwe Kruis van de Kust en de donaties worden doorgestort op de rekening van het dierenasiel, zonder tussenstop op een derde rekening.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie