Januari is train-je-hond maand

Je hond commando’s aanleren, leert hem niet alleen goed gedrag, maar helpt ook om de band die jullie delen te versterken! En zoals het gezegde zegt “It’s never too late to teach a old dog new tricks“. Kent je herplaatser nog geen basiscommando’s? Volg dan onze tips en tricks en laat ons weten hoe het vordert!

Tips

Honden leren door herhaling en positieve training. Zoek uit wat je hond het meest gelukkig maakt en gebruik het als een beloning voor goed gedrag.

  • Wordt jouw hond gemotiveerd door speeltjes? Gebruik dan een speciaal speeltje dat enkel gebruikt wordt tijdens de training.
  • Wordt jouw hond gemotiveerd door eten? Gebruik dan speciale extra lekkere snoepjes die je enkel tijdens de trainingen als beloning geeft.

Je kan commando’s op iedere leeftijd aanleren. Het is nooit te laat om een oude(re) hond nieuwe commando’s of trucjes aan te leren.

Zorg voor zo min mogelijk afleidingen tijdens de trainingssessies.

Probeer verbale basiscommando’s altijd samen met handsignalen aan te leren. Je hond kan bijvoorbeeld later slechter gaan horen en dan zijn handsignalen zeker een meerwaarde!

Speciale trainingshulpmiddelen kunnen nuttig zijn, maar ze zijn zeker niet nodig. Beloningszakjes kan je vervangen door je jaszak, en een clicker door een hoog uitgesproken ‘Ja!’ zodra je hond een commando goed uitvoert.

Hou je trainingssessies liever te kort dan te lang. Een paar keer 5 minuten is veel leuker dan een half uur lang bevelen van je hond vragen.

Het is oké om je gefrustreerd te voelen als het niet goed lijkt te vlotten, dat betekent dat jullie hard gewerkt hebben samen en dat het tijd is voor een rustpauze! Uit nooit je frustraties want dit zal je hond alleen in de war brengen, waardoor trainingssessies voor jullie allebei negatieve ervaringen worden. Sluit een trainingssessie daarom altijd af met een positieve noot, iets wat hij goed kan of graag doet.

Een hond die op bevel kan zitten zal je ook veel mooiere foto’s opleveren 😉

De basiscommando’s

Zit: een van de simpelste commando’s om aan te leren en meestal de eerste truck om te leren. Zit helpt je hond het concept van training te begrijpen.

Blijf: dit commando hebt je hond om te oefenen in zelfcontrole. Het is niet alleen een meerwaarde voor jou, maar het helpt ook je hond veilig te houden.

Kom (hier): zoals het commando blijf, is ook kom cruciaal om je hond veilig te houden. Een hond laten terugkomen kan voor veel honden erg moeilijk zijn, dus het moet gedurende zijn hele leven regelmatig getraind worden.

Afblijven: dit commando leert je hond om iets te negeren dat onveilig kan zijn om mee te spelen, om op te eten, of om contact mee te hebben. Van een onbekende hond in het park, tot curieusiteit voor een gevallen stukje chocolade tijdens het bakken. Afblijven zal je hond helpen begrijpen dat door iets interessant te negeren ze een snoepje en positief woordje van jou zullen krijgen.

Voet: goed wandelgedrag is essentieel. Voet helpt je hond te begrijpen dat ze moeten wandelen op jouw snelheid en dat als jij stopt, zij ook moeten stoppen.

Basiscommando’s: hoe leer je ZIT aan?

  • Neem een snoepje in je hand en laat je hond er aan ruiken zodat hij weet dat je iets lekkers hebt. Je hebt nu de interesse van je hond en hij zal je hand willen volgen.
  • Hou het snoepje boven zijn hoofd, zodat hij moet opkijken. Hou het daarna achter zijn snuit, zodat hij zijn hoofd achteruit moet doen wil hij het te pakken krijgen. Hij kan nu niet anders dan met zijn achterlijf op de grond te gaan zitten.
  • Op het moment dat hij gaat zitten, zeg je ‘Ja!’ (of gebruik je de clicker) en geef je hem het snoepje terwijl hij in de zitpositie is.
  • Na enkele pogingen zal je hond begrijpen hoe hij zijn snoepje en jouw goedkeuren kan verdienen en hij zal daarop reageren door steeds sneller te gaan zitten.
  • Eens hij duidelijk begrijpt wat je van hem verwacht, zeg dan “zit” zodra hij zit, zodat hij dit bevel leert te associëren met de handeling die hij moet uitvoeren. Het is ook handig als je een verbaal commando associeert met een handsignaal. Hou je platte hand omhoog voor en een beetje boven het hoofd van je hond.
  • Nu je dit mondelinge bevel (samen met een handsignaal) hebt ingevoerd, kan je met een beetje oefening van hem gaan eisen dat ook hij gaat zitten zonder dat je hem moet verleiden met een snoepje.
Een demonstratie adhv een clicker om een hond ZIT aan te leren.

Hoe gingen je eerste trainingssessies? Welke commando’s kent je hond al? We horen het graag!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie