Yummie! Maak je eigen mopshond cupcakes

Koude, regenachtige dagen zijn ideaal om weer wat aan het bakken te gaan! Ditmaal geen cupcakes voor de hondjes maar wel voor jezelf! Misschien ook wel een attent cadeautje voor Valentijn?

Wat heb je nodig?

 • Cupcake(s) – op voorhand gemaakt en afgekoeld. Het basisrecept vind je hier. Iedere keer een succes!
 • Witte modelleerchocolade (alternatief: je kan dit ook zelf maken, het is gewoon een mengsel van gesmolten chocolade en glucosesiroop)
 • Fondants (alternatief: marsepein) in verschillende kleuren (wit, bruin, roze, zwart)
 • Botercrème (alternatief: witte chocopasta). Een recept voor botercrème vind je hier.
 • Eetbare lijm (alternatief: mengsel maken van poedersuiker en water)
 • Uitsteekvormpje ter grootte van een cupcake (alternatief: een glas werkt ook perfect)
 • Kwastje om de lijm mee aan te brengen
 • Deegroller
 • Modelleerstokje (alternatief: tandenstokertje of een BBQ-spiesje)

Nog enkele wist-je-datjes

 • De eetbare lijm zorgt er voor dat je fondant op de cupcake blijft plakken. De makkelijkste en meteen ook goedkoopste lijm is om gewoon poedersuiker te mengen met een beetje water. Dit kan je dan met een kwastje op de cupcake smeren.
 • Om te voorkomen dat je fondant blijft plakken bij het uitrollen kan je poedersuiker op je werkblad/snijplank strooien.
 • In plaats van fondant kan je ook marsepein gebruiken, maar dat is iets minder elastisch en niet iedereen is even fan van marsepein.
 • Liever geen botercrème? Dan kan je ook witte (of andere) chocopasta op de cupcake smeren.
 • Voor je begint met het versieren van deze of andere cupcakes zorg je altijd dat je cupcake helemaal is afgekoeld.

Show me those cupcakes!

In deze video zie je het hele proces. Onder de video kan je alles uitgeschreven stap voor stap volgen.

Aan de slag!

Stap 1: Het vachtje. Neem je reeds gemaakte en afgekoelde cupcake en smeer er een dun laagje botercreme of chocopasta op.

Neem de witte modeleerchocolade (laat nog wat over voor de neusrimpel en de wenkbrauwen te maken) en rol hem uit over je werkblad. Blijft hij plakken? Strooi dan nog wat poedersuiker op je werkblad. Snij nu een cirkel uit (met je uitsteekvormpje of een glas). Je kan je uitgesneden cirkel nog wat ruimer maken indien nodig door hem wat uit te rekken zodat hij mooi over de top van de cupcake past.

Stap 2: Het snuitje. Neem een stuk van de zwarte fondant (laat nog wat over voor de onderlip, de neus zelf, de pupillen en de oren te maken) en rol hem tussen je handen tot een worstje. Nu duw je hem met je vingers wat platter in de vorm van een nierboon, een afgeronde V vorm en plakt hem op zijn plaats. Zorg dat er steeds wat lijm zit onder het stukje dat je gaat vastduwen, dit geldt ook voor de volgende stappen. Met een tandenstoker of modelleerstokje maak je lijntjes in de snuit en prik je kleine gaatjes wat de snorhaartjes moeten voorstellen.

Rol nu 2 stukjes zwarte fondant in balletjes. Eentje dient om onder de snuit te duwen als de onderlip (deze mag je wat platter duwen).

Het andere opgerolde balletje duw je in de vorm van een driehoekig bolletje bovenaan het snuitje, dit vormt de neus. Je prikt hier ook 2 neusgaten in met je stokje.

Stap 3: De neusrimpel. Met de modelleerchocolade rol je een langere worst. Deze plaats je rond de snuit. Ons platsnuitje krijgt meteen vorm!

Stap 4: De ogen. Neem de bruine fondant en maak 2 bolletjes die je op hun plaats plakt boven de neusrimpel. Maak ook 2 kleinere zwarte bolletjes die je op de bruine bolletjes duwt, dit zijn de pupillen. Om het helemaal af te maken, plak je ook nog 2 ini mini kleinere bolletjes met witte fondant om de ogen ook een echte, levende blik te geven.

Stap 5: De wenkbrauwen. Rol met de modelleerchocolade weer 2 worstjes. Deze plak je rond de ogen (en tegen de neusrimpel). Met je stokje kan je nog een verticale rimpel tussen de wenkbrauwen maken!

Stap 6: De oren. Met zwarte fondant maak je 2 langwerpige driehoekjes voor de oren. Deze plak je boven de wenkbrauwen. De top van het oortje buig je naar beneden een stukje over de wenkbrauw. Zo blijft hij ook meteen beter zitten.

Stap 7: De tong. Neem de roze fondant en maak er een plat bolletje van. In het midden maak je een gleufje met je stokje. Deze plak je bovenop de onderlip en onder de snuit.

En? Lukte het? Zag het er letterlijk en figuurlijk om op te eten uit? Meer inspiratie nodig? Op Google kan je oneindig veel cupcake versieringen (in de vorm van hondjes) terugvinden.

Stuur ons zeker een foto van jouw resultaat! Bon appétit!

Geef een reactie