Bezoek aan het Park van Edingen (B)

Het Park van Edingen (Parc d’Enghien) was ooit een van de mooiste parken van Europa. Sinds het eigendom werd van de stad Edingen zijn ze druk bezig om dit deels verwilderde en beschadigde park terug in de authentieke staat te brengen. Het beste aan dit park van 182 ha? Het kan gewoon gratis bezocht worden!

We besluiten een parcours van 4 km uit te testen. De route brengt ons langs talrijke beelden, paviljoenen, verschillende soorten geometrisch ingerichte tuinen, het kasteel, de oude kasteeltoren en heel wat waterpartijen. Een gevarieerde route die ons eeuwen terug in de geschiedenis brengt want het park kent zijn oorsprong reeds in de 15de eeuw.

Praktisch

Locatie: Edingen – of Enghien zoals het in het Frans noemt – is een stad in de Belgische provincie Henegouwen. Het ligt tegen de grens met Vlaanderen.

Soort wandeling: parkwandeling

Lengte: +/- 4 km

Duur: een dik uur

Tijdens deze parkwandeling moeten honden steeds aangelijnd blijven.

Benodigdheden: voorzie zeker water, een drinkbakje en poepzakjes! We kwamen weinig vuilbakken tegen.

Wandelen met een audio-gids

Interesseert het verleden van de verschillende bezienswaardigheden je? Luister dan gratis naar de audio-gids afleveringen die je hierover meer vertellen. Hier kan je deze in het Frans of Nederlands afspelen, en ook voor kinderen zijn er aangepaste verhaaltjes. Je kan dit voor, tijdens, of na je bezoek doen.

Openingsuren

Van 1 november tot 31 maart: van 8 tot 18 uur
Van 1 april tot 31 oktober: van 8 tot 20 uur

Let wel op dat er per toeval geen evenement plaatsvindt waardoor het park afgesloten is. Daarvoor check je best even de Facebook pagina.

Vertrekpunt

Parking: Elisabethlaan 1-2, 7850 Edingen (Enghien)
Rondom het park is er parking. Wij parkeerden op de Grote Markt aan de Sint-Niklaaskerk.

Ook via de trein kan je het park makkelijk bereiken. Het is zo’n 10-15 minuten stappen van het station van Edingen tot aan het park.

De Sint-Niklaaskerk

Op ontdekking in het kasteelpark

Download hier de route.

Aan de overkant van de kerk stappen we door een poortgebouw en komen meteen rechts aan de poortingang van het park. Parkeer je in de straat van het park zelf dan kan je deze stap overslaan.

We komen het park binnen via de Slavenpoort waarna we op het voorplein uitkomen. Hier keren we naar rechts en volgen het pad tot de bloementuin.

De vierkante, door een balustrade omsloten bloementuin in Franse stijl ligt rond een centrale kleine vijver. Deze tuin werd volledig gerestaureerd op basis van de beschikbare archieven. Aan weerszijden zie je een paviljoen. We betreden de tuin via een trap. Deze trap is echter niet handig met een hondenbuggy (zeker als je alleen bent) maar omdat we met twee zijn, besluiten we dit stuk toch te doen en de buggy even op te tillen. Ook op de dikke laag steentjes in de bloementuin zelf is het bij momenten moeilijk navigeren maar het is gelukkig maar een kort stukje.

! Buggyproof optie: Je kan gewoon de bloementuin voorbij gaan en ervoor kiezen langs het kasteel en de lange dreef te wandelen!

De geometrisch vormgegeven tuin

Via de bloementuin stappen we naar het groot kanaal en nemen het onverhard padje aan de linkerkant. Hier stroomt de Odru langs die het kanaal van water voorziet. Alle waterbronnen op het domein zijn aan elkaar verbonden en vormen een hydraulisch systeem.

! Buggyproof optie: Ook dit stukje sla je over als je ervoor kiest buggyproof te wandelen. We komen dan op hetzelfde punt uit als de volgende stap (minus de bosweggetjes).

Het bospad naast het ‘groot kanaal’

We komen, al dan niet via bosweggetjes, aan 2 beelden en een lange dreef met een zicht op het redelijk recente kasteel uit de 20ste eeuw. Het werd gebouwd op de plek waar vroeger ooit de orangerie van het kasteel stond.

Het kasteel

We vervolgen onze weg richting het paviljoen van de 7 sterren. Oorspronkelijk werd het ontworpen om de 7 sterren (of planeten) die toen bekend waren te observeren.

We nemen het betegelde pad naar het paviljoen en bekijken het zicht vanuit dit middelpunt. Hier hebben we zicht op de 7 dreven maar ook de 7 kleinere padjes die elk naar standbeelden leiden. Van deze standbeelden schiet er echter enkel nog de basis over.

Het paviljoen van de 7 sterren
Zicht op de dreven

Hierna was het even zoeken welke van de 7 dreven we juist moesten nemen naar de Parnassusberg, een naam was handig geweest. We liepen even verkeerd en kwamen weer terug op onze stappen.

Bospadjes

De Parnassusberg is een kunstmatig aangelegde berg waarop vroeger de Muzen en Godinnen aanbid werden. De tempel was echter in zo slechte staat dat hij afgebroken werd en er een pilori in de plaats kwam.

De parnassusberg

Aan de zijkant onderaan de berg bevindt zich een beeld van de wolf met Romulus en Remus.

Mooi intact gebleven standbeeld

Van hieruit stappen we over een lange dreef naast een golfterrein aan je rechterkant. Hier zag ik van ver deze slak op onze wandelweg zitten. De grootste die ik al ooit gezien had. You love them or you hate them maar ik vind slakken wel leuk! Ik kon het dus ook niet laten een foto te nemen.

Een ‘reuzen’slak

Op het einde van de dreef keren we meteen naar links, schuin in de richting vanwaar we kwamen. Hier passeren we de oude geneeskundige tuin en de Dahlia-tuin.

De Dahlia-tuin was vroeger een moestuin om de mensen die op het domein leefden te bevoorraden. Het werd echter omgevormd naar een tuin voor exotische bloemen en sinds een dertigtal jaren is het nu voornamelijk gewijd aan de dahlia. De periode van augustus tot begin oktober is de beste periode om deze bloemen in hun vol ornaat te ontdekken.

Links passeren we de kleinere eendenvijver en daarnaast de grotere spiegelvijver. Hier hebben we zicht op de achterkant van de oude toren.

Zicht op de oude kasteeltoren

Via de zijpoort kom je terug op het voorplein.

Zij-uitgang richting de Slavenpoort

Van daaruit stappen we terug door de slavenpoort en onder de tweede poort richting de kerk (of meteen naar rechts naar de andere parkeerplaatsen als je auto daar staat). Aan de kerk kunnen we op de Grote Markt nog enkele bijzondere plekken zien zoals de Porte à Loques, de Onze-Lieve-Vrouw-van-Mesen-kapel , de kapel van de Rhétoriciens, …

Terugblik

We kozen heel bewust om er op een weekdag (lees werkdag) heen te gaan zodat het minder druk zou zijn en ja hoor, we hadden het park zelfs helemaal voor onszelf!

Veel beelden, mooi vormgegeven tuintjes, grote vijvers, heerlijke bosweggetjes, …

Voordelen:

  • Prachtig, groot park met veel variatie tussen groen, water en sculpturen.
  • Er was echt NIEMAND.

Nadelen:

  • 10tal trapjes aan het begin als je door de bloementuin moet.
  • Beperkt stuk met veel kiezelsteentjes in de bloementuin. Stapte soms moeilijk voor de hondjes en ook de hondenbuggy reed er wat moeilijk doorheen.
  • We moesten gelukkig maar enkele meters over een onverhard padje naast de vijver maar op regenachtige dagen kan dit wel modderig zijn. Het was al enkele dagen droog dus we konden langs de kleine modderplassen manouvreren.

Bovenstaande 3 puntjes zijn echter perfect te omzeilen door het pad naast de bloementuin te volgen tot naast het kasteel en over de dreef.

Geef een reactie