Picknicken in het Park Drie Fonteinen (B)

on

Het Park Drie Fonteinen in Vilvoorde ontdekten we meer dan 10 jaar geleden voor het eerst met onze twee Franse bulletjes. Sindsdien zijn we er al ontelbare keren gaan wandelen. Onze bulletjes zijn er intussen jammer genoeg niet meer. Een van de twee was een echt duracell-bulletje, zij vond het heerlijk om rond te rennen over de grasvelden samen met het baasje, en zelfs joggen door het park was helemaal haar ding.

Het is een druk bezocht park dat je zeker moet gezien hebben. Je kan er echt uren vertoeven. Zeker als je een dekentje meeneemt om in de gigantische grasvelden de mooie natuur in je op te nemen!

De afgelopen jaren hebben we het park echter vermeden om twee redenen. Ten eerste omdat tijdens corona dit soort parken nog zoveel drukker dan anders waren. En ten tweede omdat andere honden niet altijd aangelijnd waren wat voor de nodige ergernis zorgde. Onze intussen ouder geworden bulldog had namelijk kwaaltjes en reageerde niet meer zo vriendelijk als er plots een hond op haar afgestormd kwam. Als je dan beleefd vroeg om hun hond op tijd aan te lijnen kwam daar maar weinig begrip voor.

Wij waren echter niet de enigen, want in 2018 werd er – mede door de vele klachten – een hondenlosloopweide aangelegd van zo’n halve hectare groot. De regiobeheerder hoopt zo de loslopende honden elders in het park tegen te gaan. De stad Vilvoorde kwam zo tegemoet aan de vraag van inwoners voor een ruimte waar honden vrij konden rondlopen. Die vraag was namelijk erg groot in een stad waar heel wat baasjes niet over een veilige, afgesloten tuin beschikken.

Praktisch

Locatie: Het Park Drie Fonteinen bevindt zich in Vilvoorde, Vlaams-Brabant.

Soort wandeling: parkwandeling

Lengte: +/- 4 km

Duur: anderhalf uur met de nodige pauzes

Route: deze route laat je de mooiste plekjes van het Park Drie Fonteinen zien. De paden zijn allemaal verhard en behalve een lichte afdaling richting de vijvers (en helling bij het terugkeren) geniet je zonder veel inspanningen van de vele niveaus van dit park. Je kan deze wandeling nog uitbreiden wnaar onder andere het Tangebeekbos, de Basiliek van Vilvoorde en de Basiliek van Grimbergen. De 9km lange Van Basiliek tot Basiliek wandelroute kan je hier terugvinden.

Het Park Drie Fonteinen bezoek je best op een niet te druk moment. Drukke momenten zijn vooral woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag. Zeker op zonnige dagen is het erg druk in het park. Er wordt dan veel gespeeld en gepicknickt op de grasvelden. Ook zijn er verschillende jeugdbewegingen aanwezig in het weekend.

Eetgelegenheid: de brasserie Drie Fonteinen met terras bevindt zich op het domein, vlak achter de Franse tuin. Vermoedelijk zijn honden toegelaten op het terras. Er zijn echter ontelbare plekjes om je eigen eten en drinken op te eten en gewoon gezellig te picknicken. We nemen geregeld een dekentje mee!

Honden moeten aan de leiband blijven tijdens deze wandeling. Hou het aangenaam voor andere mensen en honden, voor de veiligheid van je eigen hond, en voor de watervogels en wilde dieren in het park. Er is een hondenlosloopzone aan je vertrek/eindpunt. Deze ligt ter hoogte van het schuilhutje achteraan het grasveld als je in de Beneluxlaan parkeert.

Benodigdheden: voorzie zeker water, een drinkbakje en poepzakjes!

Vertrekpunt

Parking: Beneluxlaan, 1800 Vilvoorde

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden maar wij parkeren altijd op de Beneluxlaan (je passeert de gebouwen van de VTM) en zoeken een plekje naast het grote grasveld.

Off we go!

De wandelroutes binnen het Park Drie Fonteinen kan je op deze kaart terugvinden.

Vanaf onze parkeerplek stappen we op het grasveld met aan onze rechterkant de Japanse tuin en aan onze linkerkant de voetgangersbrug. We nemen links de voetgangersbrug over de gracht en komen uit op een lange dreef met 2 paden die ons een mooi zicht in de verte geeft.

voetgangersbrug drie fonteinen
Voetgangersbrug

We wandelen hier tot het einde van de dreef en komen uit aan een soort verhoogd podium. Links vinden we een prachtige Franse tuin (met daarachter het terras van de brasserie De Drie Fonteinen).

brasserie drie fonteinen
Franse tuin met brasserie

We passeren de Franse tuin en volgen het verharde pad rechts van de Franse tuin. Enkele meters verder op het pad kunnen we eventueel naar rechts afslaan maar omdat we deze plek straks terug passeren laten we deze optie tot het einde om dan te oordelen of we er nog de energie voor hebben. We volgen het pad dus gewoon verder en passeren aan de linkerkant de Brasserie en de parking alsook enkele weides met paarden.

Optie: Iets verder aan de Kersenboomgaard kan je links afslaan richting enkele picknickbanken. Je kan dan na de picknickbanken rechts keren, dan sluit je meteen terug aan op de route. Je hebt dan gewoon de bocht langs de Kersenboomgaard gemist.

We vervolgen nog steeds rechtdoor ons pad en volgen de bocht naar links bij de Kersenboomgaard, waarbij we aan de rechterkant nu uitkijken op de groene vallei: enorme, dieper gelegen grasvelden. Aan de linkerkant passeren we een drukke speeltuin en de Neerhofhoeve. Bij goed weer kan je hier vaak de ijscremekar vinden.

herfstbeeld drie fonteinen
Ga je in de herfst dan geniet je van de prachtige herfstkleuren

Het pad rondom de groene vallei blijven we de hele tijd volgen. Op een gegeven moment zien we ook aan de linkerkant een grasveld dat op een nog hoger niveau ligt als ons pad en waarbij bovenop de heuvel de barokke Lendrikkapel staat. Zowel vanop het pad als van boven aan de kapel hebben we weer een prachtig zicht.

Nood aan een pauze? Je kan op een van de vele bankjes of op de grasvelden steeds rusten of iets eten of drinken.

We passeren de grasvelden links en rechts van ons en het bankje en stappen nog steeds verder tot we de keuze hebben om naar links af te slaan richting de vijvers.

Optie: We slaan hier naar links en even later naar rechts en komen uit bij een zitbank met een zicht over de vijvers die heel wat meters lager liggen. Hier volgen we de weg rechts naar beneden en bereiken de vijvers.

vijvers drie fonteinen
De vijvers langs de vaart

Optie (vervolg): We wandelen rondom de vijvers, kunnen ook even een blik werpen op de vaart bij een van de uitgangen en keren weer terug via de weg waarvan je kwam. De andere weggetjes zijn namelijk niet verhard en steiler. Zo komen we weer uit bij het pad rond de vallei.

boom richting vijvers
Prachtige boom

We volgen het pad rondom de vallei die nu uit ons zicht verdwijnt en stappen verder door het bos richting de splitsing die we daarstraks gepasseerd zijn ter hoogte van de Kersenboomgaard. Hier keren we naar links.

Optie: Je kan na een tijdje links afslaan naar een vijver met een Bruggrot. Als je nog niet moe bent en nog tijd hebt kan je dit pad nog volgen rond de vijver en eventueel door de grot. Je eindigt weer terug aan het pad vanwaar je kwam.

We wandelen verder over het pad, langs de Franse tuin en komen terug uit bij het podium en de lange dreef. Op het einde van de dreef bereiken we terug de voetgangersbrug.

Optie: Als je nog zin hebt, kan je de Japanse tuin nog even van dichterbij bekijken.

japanse tuin vtm drie fonteinen
Japanse tuin met de VTM op de achtergrond

Optie: Ook de hondenlosloopzone kan je ongeveer ter hoogte van de Japanse tuin aan de achterkant naast het schuilhutje terugvinden.

Genoeg gewandeld? Dan keer je terug naar je parkeerplek.

Terugblik

Aan het begin van dit artikel benoemde ik al enkele minpuntjes. Echter qua toegankelijkheid is het Park Drie Fonteinen ideaal. Met een picknickdekentje en enkele lange lijnen kan je bovendien heerlijk genieten van de natuur.

Voordelen

  • Perfect toegankelijke wandelpaden vanaf de voetgangersbrug. Heel breed en overal verhard. Enkel aan het voetgangersbrugje kan het soms wat modderig zijn.
  • Het hele park kan je bijna zien als 1 grote picknickplek
  • Er is een hondenlosloopzone aan het begin/einde van je route
  • Ideale plek voor prachtige landschapsfofo’s
  • De route is op meerdere momenten in te korten of uit te breiden.

Nadelen

  • Timing is alles. Dit is een plek waar enorm veel gezinnen komen spelen en picknicken. Als je in de week kan komen is dat dus een betere optie.
  • Ook is parkeerruimte vinden op drukke momenten dus moeilijk, en zijn er ook soms activiteiten in het park waardoor alles nog voller staat.
  • Niet iedereen houdt zijn hond aan de leiband wat al meermaals voor vervelende situaties zorgde.

Geef een reactie